Subvencionisani "punto" i u RS

I Republika Srpska uvodi program kupovine "punta" i traktora iz Srbije uz subvencije, najavili ministar ekonomije Mlađan Dinkić i premijer RS Milorad Dodik.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

16:32

Default images

Građani Republike Srpske će od 1. septembra moći da kupuju "punto", koji se proizvodi u Kragujevcu, po ceni od 6 000 evra, pod istim uslovima koji važe za građane Srbije, a određena roba iz Republike Srpske moći će da se kupuje u Srbiji uz subvencionisane kredite.

Ovo su se, između ostalog, na sastanku u Banjaluci dogovorili ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i premijer Republike Srpke Milorad Dodik.

"Dogovorili smo da i jedan kontingent od dve hiljade traktora, uz popust od 2.000 evra ide na tržište Republike Srpske", rekao je Dinkić, navodeći da će isti sporazum ponuditi i Federaciji BiH.

On je najavio i formiranje posebne operativne grupe koja će ukloniti administrativne barijere u trgovini između Srbije i Republike Srpske.

Dodik je objasnio da će određene subvencije i za "punto" i traktore dati i jedna i druga vlada i najavio da će oko 15. juna biti potpisan sporazum o tome u Beogradu.

"Razgovarali smo kako poboljšati našu međusobnu saradnju, konkretno se dogovorili da uz obostrane subvencije kreiramo jedan paket zajedničke prodaje robe, vezano za 'punto' iz Kragujevca i IMT-ove traktore u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

"Takođe, da se sa stanovišta podrške i subvencija koje Srbija daje za domaće proizvode u Srbiji, uključe i nameštaj i neki drugi proizvodi iz Republike Srpske", naveo je on.

Ministar Dinkić kaže da postoje određeni administrativni problemi, koji su rezultat nagomilane birokratije na srpskoj strani.

"Srbija usvaja u petak zakon o bezbednosti hrane, koji će omogućiti da nemamo više toliko inspekcija kao što sada imamo na granici i to će omogućiti daleko brži protok robe", najavio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: