Jelašić: Nema odliva kapitala

Radovan Jelašić kaže da nema odliva kapitala iz zemlje, pošto je većina banaka odlučila da svoju prošlogodišnju dobit plasira u jačanje sopstvenog kapitala.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

14:36

Default images

"Skoro sve banke koje su lane iskazale dobit su odlučile da taj novac ulože u kapitalnu bazu, a svoju aktivnost su pojačale i zahvaljujući najnovijim merama vlade", rekao je guverner Narodne banke Srbije, u pauzi 3. godišnje konferencije Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE).

Prema njegovim rečima, ta pojačana aktivnost banaka posebno se oseća u poslednja dva meseca, što ukazuje da, ne samo da nema odliva kapitala iz Srbije, već se dešava upravo obrnut proces.

"Mi se nadamo će će banke, kako budu padale marže i počne primena sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom, a imajući u vidu i da je kurs dinara stabilan puna tri meseca, imati još veći interes da odobravaju pozajmice", procenio je Jelašić.

Što se tiče referentne kamentne stope, on je naveo da bi se njihovom smanjenju najviše radovala NBS , a potom i država, tj. vlada, jer bi time jeftinije plaćali trezorske zapise.

"Referentne kamantne stope držimo visoko isključivo zbog inflacije, koja je u prva četiri meseca ove godine iznosila čak 11,4 odsto. Čim se regulisane cene smanje i inflacija opadne, smanjićemo i te kamate", rekao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: