NATO i Rusija o saradnji

NATO i Rusija saopštili su da su odnosi dve strane "otoplili" posle razilaženja izazvanog špijunskim skandalima i sporom oko Gruzije.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

20:51

Default images

Time je, kako se navodi, otvoren put za bolju saradnju oko pitanja koja se tiču globalne bezbednosti, uključujući situaciju u Avganistanu i borbu protiv gusara. Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin rekao je, posle sednice Saveta Rusija-NATO koja je održana na nivou ambasadora, da je na sastanku dogovoreno da se radi na usaglašavanju datuma održavanja ministarskog sastanka.

Prema njegovim rečima, sastanak ministara spoljnih poslova 28 država članica Alijanse i Rusije mogao bi da bude održan u septembru u Njujorku, tokom zasedanja Saveta bezbednosti UN, a možda i ranije.

"Želimo da imamo normalne odnose sa NATO-om, a ne sukobljavanja", rekao je ruski diplomata na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Rusiji "drago" što se NATO udaljio od "konfrontacija i provokacija" koji su viđeni proteklih meseci.

Portparolka NATO-a Karmen Romero rekla je da članovi Saveta Rusija-NATO žele da sastanak bude održan što pre i da je generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer spreman da predsedava sastanku ukoliko bude održan pre isteka njegovog mandata krajem jula.

I Rogozin i Romero su ocenili današnji sastanak u Briselu "pozitivnim", a Romero je pojasnila da su u centru pažnje bila pitanja vezana za unapređenje borbe protiv terorozima, pirata i neširenja nuklearnog naoružanja, uključujući pitanje Severne Koreje koja je u ponedeljak izvela nuklearnu probu.

Rogozin je preneo da je pokrenuta diskusija o Severnoj Koreji, ali da o tome nije razgovarano detaljno, ocenivši da su potezi Pjongjanga pomogli da se "odblokira" rad na pitanju neširenja nuklearnog oružja, prenele su agencije.

Sastanak Saveta Rusija-NATO odložen je posle intervencije Rusije u Gruziji u avgustu prošle godine, a plan da sastanak bude održan ovog meseca na ministarskom nivou odložila je ruska strana pošto je NATO proterao dvojicu ruskih diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: