Pjongjang preti vojnim odgovorom

Severna Koreja upozorila je Južnu da je njeno pristupanje programu borbe protiv širenja oružja za masovno uništavanje jednako proglašenju rata.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

09:08

Default images

Iz Pjongjanga navode da su na ovakav potez Seula spremni da odgovore vojnim putem. Seul, koji je do sada imao status posmatrača u programu u kome se presreću brodovi za koje se sumnja da nose oružje za masovno uništenje, juče je objavio da će postati punopravni član pošto je Severna Koreja izvela novu nuklearnu probu i lansirala više raketa kratkog dometa.

"Svaki neprijateljski čin protiv naše republike, kao što je zaustavljanje ili pretraživanje naših brodova izazvaće odmah jak vojni odgovor", upozorila je severnokorejska vojska u saopštenju koje je prenela zvanična novinska agencija KCNA.

U saopštenju se navodi da vojska više ne smatra obavezujućim primirje iz 1953. godine kojim je okončan Korejski rat.

U saopštenju se dodaje da su "imperijalisti", misleći na Amerikance, i "izdajice oko južnokorejskog predsednika Li Mjung-baka" dovele korejsko poluostrvo na ivicu rata.

Severna Koreja je takođe najavila da će ponovo otvoriti svoje nuklearno postrojenje u kome se prerađuje nuklearni materijal za proizvodnju plutonijuma za oružje, a severnokorejski mediji javljaju da je to postrojenje već počelo da radi.

Istovremeno, zvaničnici Južne Koreje su saopštili da je Severna Koreja lansirala petu raketu kratkog dometa za dva dana.

Veruje se da Severna Koreja već sada ima dovoljno plutonijuma da proizvede bar šest atomskih bombi.

SB priprema rezoluciju

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pripremaju rezoluciju koja bi mogla da uključi nove sankcije protiv Severne Koreje.
Suzan Rajs (Beta)
Pet stalnih članica SB, Japan i Južna Koreja dogovorili su se da na severnokorejsku nuklearnu probu odgovore "direktno i ozbiljno" rezolucijom čiji nacrt pripremaju Japan i SAD.

Američka ambasadorka u UN Suzan Rajs navodi da su se saglasili o tome šta je cilj rezolucije.

"To je da jasno i nedvosmisleno pokažemo da akcije Severne Koreje nisu u skladu sa interesima regionalnog mira i stabilnosti. One predstavljaju kršenje međunarodnog prava i zato se ovime moramo ozbiljno i direktno pozabaviti", izjavila je američka ambasadorka.

Japan je oštro reagovao na lansiranje poslednje rakete.

Predstavnik japanske vlade Takeo Kavamura istakao je da ta zemlja poslednje lansiranje rakete smatra izazivanjem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Severna Koreja, čini se, smatra sankcije nepravedinma, kao i izjavu predsedavajućeg Saveta bezbednosti i traže da im se Savet bezbednosti izvini. Oni izgleda pogrešno tumače raspoloženje međunarodne zajednice", naveo je Kavamura.

Očekuje se da bi Savet bezbednosti do kraja sedmice mogao da usvoji novu rezoluciju, kojom bi Pjongjangu trebalo da budu pojačane sankcije.

Klintonova: Pjongjang da se vrati pregovorima

Američka državna sekretarka Hilari Klinton ponovila je američku podršku saveznicima Japanu i Južnoj Koreji, u kontekstu pretnji koje stižu iz Severne Koreje, dodavši da se nada da će se Pjongjang vratiti pregovorima o napuštanju nuklearnog programa.

Klintonova je ocenila da je ponašanje Severne Koreje, koja je u ponedeljak izvršila drugu nuklearnu probu, provokativno i neprijateljsko u odnosu na njene susede, kao i da takvo ponašanje povlači za sobom posledice, preneo je Rojters.

"Želim da naglasim privrženost SAD odbrani Južne Koreje i Japana", kazala je Klintonova na konferenciji za šampu.

Ona se nada da će biti prilike da se Severna Koreja vrati razgovorima šest strana (obe Koreje, Kina, Japan, Rusija i SAD) o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Medvedev osudio ponašanje Pjongjanga

Predsednik Rusije Dmitrij Medevdev osudio je danas Severnu Koreju zbog podzemnih nuklearnih proba.

U telefonskom razgovoru sa predsednikom Južne Koreje Li Mjun-bakom, Medvedev je rekao da Severna Koreja kršei rezoluciju 1718 Saveta bezbednosti UN i norme međunarodnog prava, i vodi ka direktnom porastu napetosti.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas da je uveren da će Savet bezbednosti UN doneti novu rezoluciju o Severnoj Koreji.

"SAD i Japan su već obavestili članove Saveta bezbednosti UN da pripremaju odgovarajući projekat", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija želi da Savet bezbednosti UN izrazi "čvrst stav" i preduzme mere "koje bi odgovarale režimu neširenja nukleranog naoružanja".

Lavrov je ukazao da "ne treba kažnjavati Severnu Koreju samo zato da bi bila kažnjenja", već da to treba da vodi obnavljanju pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: