U jezeru Palić uginulo 8 tona ribe

U jezeru Palić do danas je uginulo osam tona ribe, rekao je biolog u Javnom preduzeću "Palić-ludoš" Blagoje Lečić.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

17:49

Default images

Lečić je izjavio da je uzrok pomora ribe nedostatak kiseonika, a ne zagađenje vode. Analizu vode u Palićkom jezeru uradila je nezavisna kuća koja je zaključila da je koncentracija kiseonika u vodi izuzetno mala i da su zato uginuli primerci babuške, srebrnog karaša, bele ribe, šarana i druge ribe u jezeru.

Lečić je objasnio da je jezerska voda preopterećena mineralnim solima, koje izazivaju prekomeran rast jednoćelijskih algi, čije truljenje dovodi do nedostatka kiseonika.

Do nedostatka kiseonika dovodi i podizanje mulja usled visokog vazdušnog pritiska.

U jezeru je danas izmereno samo 0,5 do 0,6 miligrama kiseonika po litru, a babuška, kojoj treba najmanje kiseonika, opstaje pri koncentraciji od 0,8 do jednog miligrama kiseonika po litru.

Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je juče da je najverovatniji uzrok pomora ribe u Palićkom jezeru smanjena količina kiseonika i da će detalji o uzrocima pomora ribe biti poznati posle laboratorijske analize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: