Fakulteti ostaju pri svom stavu

Beogradski univerzitet nije prihvatio predlog Vlade da se fakulteti, umesto ranije predviđenih 40 odsto, odreknu skoro četvrtine sopstvenih prihoda.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

10:10

Default images

Time su pregovori, bar kada je reč o beogradskom univerzitetu, vraćeni na početak, kaže rektor beogradskog univerziteta Branko Kovačević. Posle više od sat vremena rasprave, ogorčeni zbog namere države da im oduzme deo prihoda, dekani beogradskih fakulteta jednoglasno su odbili predlozeni sporazum Vlade.

“Zaključak je, ako mogu tako da kažem, da smo se vratili na početak i da je naš prvobitni predlog na stolu. Ja se nadam da će nas Vlada ozbiljno shvatiti i da ćemo se dogovoriti u ponedeljak, inače gubimo vreme, ovo je razgovor gluvih”, rekao je rektor Kovačević.

Tokom sednice senata, na račun Vlade padale su i teške reči.

Tako su sporazum koji je Vlada dostavila fakultetima dekani nazvali klasičnim ultimatumom, a autora dokumenta - potpunim ekonomskim amaterom.

Dekan Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević kaže da će podneti ostavku ako bude sniženja primanja.

Za razliku od njega, dekan Elektrotehničkog fakulteta Miodrag Popović imao je drugačiji predlog.

“Mislim da te ostavke neće uzbuditi nikoga. Ono što ja predlažem kao ‘kontrameru’ jeste da otkažemo prijemne ispite. Jer, zašto bismo zavaravali decu da se upišu na fakultete koji možda neće postojati za šest meseci”, rekao je on.

Za govornicom su se mogli čuti i najcrnji scenariji koji bi zadesili fakultete ukoliko Vlada istraje u svojoj nameri da iz prihoda fakulteta puni svoj budžet.

U poslednjem predlogu koji je Vlada dostavila univerzitetima u Srbiji predlaže se da, umesto 40 odsto sopstvenih prihoda, fakulteti uplaćuju državi 24 odsto.

Ostatak od 16 odsto fakulteti bi bili u obavezi da troše isključivo na materijalna sredstva.

Beogradski univrerzitet očekuje da negativan stav prema ovom predlogu zauzmu i ostali univerziteti u Srbiji. Resorni ministar Božidar Đelić izjavio je juče za B92 da bi od 40 odsto 16 ostalo fakultetima, ali ne da bude upotrebljeno za plate, nego isključivo za materijalne troškove.

Rektor Kovačević navodi da fakulteti već sada u velikoj meri pokrivaju materijalne troškove, jer država nije nikada imala dovoljno novca.

"Mi razumemo da je ekonomska kriza, da je generalno ugroženo funkcionisanje cele države, a ne samo pojedinih sektora kao što je prosveta. Međutim, treba da se vidi da se ne ugrozi sam proces nastave i sam kvalitet nastave“, dodaje Kovačević.

O predlogu bi trebalo da se izjasne svi državni univerziteti, a to će biti i tema sednice Konferencije univerziteta Srbije, zakazane za 1. jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: