Sejdiju o značaju rezolucije OIK

Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiju i Hašim Tači zahvalili su zemljama članicama Organizacije islamske konferencije zbog usvajanje rezolucije o Kosovu.

Izvor: Beta

Utorak, 26.05.2009.

11:21

Default images

Kosovski predsednik i premijer su ocenili da je taj dokument od izuzetnog značaja za Kosovo. Sejdiju je na posebno sazvanoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Tačijem rekao da je rezolucija izraz zajedničkih stavova i politika zemalja članica Organizacije islamske konferencije.

"Ova rezolucija je izraz zajedničkih stavova i politika zemalja članica Organizacije islamske konferencije i zato mislim da će jedinstveno usvajanje rezolucije rezultirati njihovim jedinstvenim sprovođenjem", rekao je Sejdiju.

"Veoma smo zahvalni svim državama koje podržavaju državu Kosovo. Iako je do sada 13 od 57 država Islamske konferencije priznalo nezavisnost Kosova, usvajanje ove rezolucije konsenzusom je jasna poruka i dalji i veći podsticaj da sve ove zemlje u bliskoj budućnosti priznaju republiku Kosovo", rekao je Tači.

Kosovski premijer je rekao da je Rezolucija visoko ocenila veliki napredak i kretanja na Kosovu nakon proglašavanja nezavisnosti i pozvala međunarodnu zajednicu da nastavi da pomaže razvoj države Kosovo.

Usvajanje rezolucije je, prema kosovskim liderima, veliki dobitak kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Mediji: Mekša rezolucija o Kosovu

Dok neki prištinski mediji pozdravljaju rezoluciju Organizacije islamske konferencije o Kosovu, drugi navode da je izostao poziv na priznavanje Kosova.

Dnevnik "Koha ditore" piše da je OIK usvojio mekšu rezoluciju o Kosovu. List navodi da usvojena rezolucija prima k znanju napredak u jačanju demokratije u službi mira i stabilnosti u zemlji i regionu, pozdravlja rekonfiguraciju UNMIK-a i raspoređivanje Euleksa prema direktivama generalnog sekretara UN i poziva na nastavak jačanja kosovske privrede.

Međutim, dnevnik navodi da rezolucija ne poziva na priznanje nezavisnosti Kosova.

U izjavi za dnevnik "Zeri" ministar inostranih poslova Albanije Ljuljzim Baša je istakao da je OIK jednoglasno usvojio rezoluciju o Kosovu.

"Rezolucija podrške Kosovu je usvojena bez promene u originalnom tekstu i jednoglasno je usvojena od svih 57 zemalja OIK-a", rekao je Baša.

Dnevnik piše da su usvajanje Rezolucije pozdravili predsednik Kosova Famtir Sejdiju, ministar inostranih poslova Skender Hiseni i albanski premijer Salji Beriša.

Dnevnik "Kosova sot" u uvodniku pod naslovom "Albanska diplomatija pobedila Srbiju" piše da Kosovo treba da zahvali Albaniji na uspehu koji je postigla u iniciranju i konačnom usvajanju rezolucije OIK-a.

"Iako je Srbija lobirala protiv, u Damasku je glas albanske diplomatije bio ubedljiviji i Konferencija je rezultirala vrlo dobrim stavom za kosovsku državu", piše dnevnik.

Srpski zvaničnici izrazili su juče zadovoljstvo zbog usvojene rezolucije tvrdeći da je ona neutralna i da u njoj nema poziva na priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: