Đelić: Nepoznanice u vezi s vizama

Iz Evropske komisije saopštavaju da će čim bude moguće predložiti ukidanje viza. Vicepremijer Božidar Đelić kaže da se radi na procedurama za izdavanje pasoša.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2009.

09:38

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je za B92 da Srbija još nije dobila zvaničan izveštaj od Evropske komisije o ispunjenju obaveza iz mape puta. Od skoro 550 000 izdatih novih pasoša, samo oko pet hiljada je izdato građanima sa prebivalištem na Kosovu, rekao je Đelić, gostujući u emisiji "Kažiprst" na TV B92.

Jedna od ključnih nepoznanica kada je u pitanju vizna liberalizacija i dalje ostaje način na koji će biti izdavane putne isprave licima koja imaju prebivalište na Kosovu.

"To znači da će procedura biti takva da će zadovoljiti Evropsku komisiju, da je u potpunosti uspostavljena procedura prema kojoj naša putna isprava neće doći u pogrešne ruke”, objašnjava Đelić.

“Vidite, dijalog je u toku u ovom momentu, ide dijalog između Evropske komisije i zemalja članica i kad oni sakupe njihove primere, sugestije, mi ćemo imati mogućnost da doradimo određene stvari i onda će se finalizovati taj izveštaj”, kaže on.

Izveštaj predstavljen članicama EU

Evropska komisija predstavila je članicama EU dopunjeni izveštaj o ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju u zemljama zapadnog Balkana.

Potpredsednik EK Žak Baro najavio je da će, što je pre moguće, izneti preporuke za ukidanje viza za "onu zemlju ili zemlje" koje su ispunile uslove.

Prvobitni izveštaj iz novembra 2008. dopunjen je novim podacima, koje su prikupile ekspertske misije EK tokom boravka u Albaniji, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, preneo je radio Dojče vele.

Komisija je navela da je već dobila prve komentare zemalja članica na dopunjeni izveštaj, koji je predstavljen juče po podne.

Izveštaj, u kojem je procenjeno u kojoj su meri zemlje zapadnog Balkana ispunile uslove "mape puta" ka viznoj liberalizaciji, još treba da bude finaliziran i prosleđen tim zemljama.

Potpredsednik EK i komesar za pravo, slobodu i bezbednost EU, Žak Baro, pohvalio je napore zemalja zapadnog Balkana u procesu sprovođenja mape puta, kao i njihovu saradnju sa evropskim ekspertskim misijama.

Baro je naveo da će, što je pre moguće, izneti preporuke za ukidanje viznog režima za, kako je rekao, "onu zemlju ili zemlje" koje su ispunile uslove predviđene mapom puta i rekao da je vizna liberalizacija "opipljiva perspektiva" za sve zemlje zapadnog Balkana. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle sastanka sa šeficom grčke diplomatije Dorom Bakojani, kazao je da veruje da će vize za građane Srbije biti ukinute do kraja godine.

S druge strane, portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Job Vanderberg izjavio je da nema promene holandskog stava prema Srbiji.

Prelazni trgovinski sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i dalje ostaju zamrznuti.

Vandenberg je naveo da ga čudi što ga mnogi pitaju da li je Holandija promenila stav po ovom pitanju.

Istraživanje, koje je sprovela nevladina organizacija Atlantski savet Srbije u okviru programa "Mladi Srbije danas i sutra", koji se primenjuje uz podršku ambasade Norveške u Beogradu, pokazalo je da čak 80 odsto mladih u Srbiji podržava ulazak zemlje u EU.

Oni smatraju da bi se time poboljšala politička stabilnost i bezbednost zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: