Porodilja tuži kragujevački GAK

Ana Lojanica, koja je na porođaju izgubila bebu, podnela je krivične prijave protiv direktora GAK Kragujevac Gorana Lukića i ginekologa Zorana Protrke.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2009.

16:26

Default images

Ona tvrdi da je zato što je carski rez obavljen sa zakašnjenjm izgubila bebu usled cepanja materice. Direktor kragujevačkog Kliničkog centra Radomir Pavlović i tadašnji direktor Ginekološko- akušerske klinike Goran Lukić, koji je u međuvremenu podneo ostavku, nisu želeli da daju bilo kakve izjave.

Ana Lojanica primljena je na odeljenje ginekologije u Kragujevcu po uputu direktora GAK-a doktora Gorana Lukića 21. aprila, dan pošto joj je istekao termin za porođaj.

Posle pet dana provedenih na odeljenju porodila se uz brojne komplikacije. Došlo je do prskanja materice, a zbog toga je, kako smatra, izgubila i bebu.

“Primljena sam na odeljenje zbog otoka, a doktor Lukić za tih šest dana nijednom me nije pregledao niti obišao”, priča Ana Lojanica.

Ana ističe da je svih pet dana provedenih na odeljenju ginekologije molila lekare da je porode carskim rezom jer je i prvo dete rodila na taj način zbog rizične trudnoće.

“U porođajnoj sali ja nisam videla lekara, tog Zorana Protrku, koji je bio dežuran na odeljenju, pa su mi se našle pedijatrijske sestre i babice”, navodi Ana Lojanica. Ona dodaje da se on posle pojavio, ali ne zna posle koliko vremena jer to nije bilo odmah.

“Na moje molbe da me porodi carskim rezom ginekolog Zoran Protrka nije se obazirao već je prirodnim putem započeo porođaj. Pritiskanjem stomaka kako bi izbacio plodovu vodu Protrka je ugrozio zdravlje bebe, ali i najverovatnije izazvao prsnuće materice”, kaže Ana.

“Moje zdravstveno stanje je takođe bilo izloženo riziku, došlo je do pucanja materice i ne znam da li se dete ugušilo u stomaku od vode i od krvi. Znam da sam primila dve boce krvi i posle se probudila u šok sobi, gde mi je rečeno da dete nije živo”, objašnjava Lojanica.

Prema njenim rečima, kasnije se pojavio i ginekolog Aleksandar Živanović, koji ju je porodio carskim rezom. Međutim, Anin suprug smatra da se sa intervencijom zakasnilo.

“Na CTG-u se vidi jasno da su tonovi deteta bili u redu i samo su u jednom trenutku pali i to je trajalo deset minuta, priča Anin suprug, Vladimir Lojanica.

On smatra da je vreme prošlo dok su oni ustanovili da treba nešto da se preduzme, ali i dok je sišao lekar sa trećeg sprata i dok su pripremili operacionu salu.

“Mnogo je vremena prošlo da bi se uradilo nešto sa detetom”, tvrdi Vladimir Lojanica.

Krivične prijave Ana Lojanica podnela je, kako kaže, da bi sprečila da se ovakvi slučajevi ponove.

Pokušli smo da i od doktora Lukića saznamo zašto je došlo do komplikacija.

On je odbio da da bilo kakvu izjavu, ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da je Ana imala tretman kao i svaka druga pacijentkinja.

Međutim, kako B92 saznaje, doktor Lukić je u međuvremenu podneo ostavku, ali zbog slučaja Olivere Veljić, koja je usled komplikacija na porođaju preminula 20. aprila u kragujevačkom kliničkom centru.

Direktor kragujevačkog kliničkog centra Radomir Pavlović takođe je odbio da komentariše slučaj Ane Lojanice, navodeći da u tu zdravstvenu ustanovu još nije stiglo obaveštenje o podnetim krivičnim prijavama.

Kako B92 saznaje, Opštinsko javno tužilaštvo prosledilo je ovaj predmet Zdravstvenoj inspekciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: