Rezolucija OIK o Kosovu

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović izjavio je da je iz rezolucije OIK izbačen poziv da islamske zemlje priznaju Kosovo.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 25.05.2009.

11:40

Default images

U diplomatskim izvorima u Beogradu B92 je rečeno da je na glasanje OIK-a otišla rezolucija u kojoj nema izričitog poziva za priznavanje nezavisnosti Kosova niti se pominje kosovska državnost, već ta rezolucija, kako se saznaje, sadrži samo poziv na pomoć muslimanskoj braći.

Stefanović je objasnio da iz rezolucije, jednoglasno usvojene u Damasku na ministarskom sastanku OIK, izbačen poziv da islamske zemlje priznaju Kosovo, na čemu je u prvobitnoj verziji ovog dokumenta insistirala Saudijska Arabija.

Stefanović je ocenio da ministar spoljnih poslova Albanije Ljuljzim Baša špekulativnim izjavama pokušava da obori nesumnjiv diplomatski uspeh Srbije u glavnom gradu Sirije.

„Amandmanske promene, koje je Srbija izdejstvovala, preko svojih prijatelja u okviru OIK, podrazumevaju da su izbačene sve reference o priznavanju nezavisnosti Kosova, koje su bile preložene u originalnoj verzji rezolucije Saudijske Arabije, rekao je Stefanović.

U tekstu rezolucije zemlje članice OIK-a su "podržale napredak koji je postignut u učvršćivanju demokratije na Kosovu," kao i "rekonfiguraciju medjunarodnog prisustva" na tom području, a pozdravlja se i "saradnja izmedju tela OIK-a i podrška ekonomskom razvoju Kosova".

Šef diplomatije Albanije Ljuljzim Baša najavio je ranije je da će Islamska konferencija danas glasati o rezoluciji koju je predložila Saudijska Arabija.

Baša je za list "Koha ditore" rekao da "nije tačno da je Islamska konferencija u Damasku odbacila predlog Saudijske Arabije i da je izvršila promene, kako je to za medije izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić" i naveo da će predlog biti podnet na glasanje u ponedeljak u verziji kakvu je predložio predlagač".

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić juče je izjavio da predlog rezolucije Saudijske Arabije s pozivom da islamske zemlje priznaju nezavisnost Kosova nije prihvaćen na ministarskom sastanku Organizacije islamske konferencije u Damasku, jer su pojedine zemlje članice OIK podnele amandmane na taj predlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: