Čas japanske kulture gimnazijalcima

Đaci beogradske Filološke gimnazije dobili su knjige za učenje japanskog jezika i mali čas japanske kulture.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2009.

01:33

Default images

Zamenik ministra inostranih poslova Japana, Jasutoši Nišimura, iskoristio je svoju zvaničnu posetu Beogradu da poseti specijalizovano odeljenje za japanski jezik Filološke gimnazije. U Tokiju ćete se zahvaliti izgovarajući reč “arigato“ a malo južnije u gradu Osaki, reći ćete “okini“.

Ovim savetom i malim časom geografije i istorije Japana zamenik ministra inostranih poslova te zemlje pozdravio je učenike Filološke gimnazije.
“Stekao sam dva utiska ovde u poseti školi. Prvi je da iako su neki učenici u prvom razredu dobro govore japanski jezik, a drugi utisak je da imaju svoje snove i jasne želje šta bi želeli da budu u budućnosti i to je baš lepo“, rekao je Jasutoši Nišimura.

On je učenicima Filološke gimnazije uručio poklon - knjige za učenje japanskog jezika.

Poslednjih godina mladi se sve više interesuju za japanski jezik, a kao razlog profesorka Ivona Vasić navodi sve zastupljeniju japansku pop kulturu.

“Deca su zaista u poslednje vreme ovim crtanim stripovima i drugim elementima pop kulture zainteresovanija nego ranije, tako da mi i da nećemo moramo da im ukažemo na zanimljivosti ne samo iz tradicije već i iz pop kulture koja je sada u ekspanziji“, kazala je Ivona Vasić, profesorka japanskog jezika.

Japansko odeljenje Filološke gimnazije jedno je od retkih u Evropi, jer nije čest slučaj da se taj jezik učii u okviru zvaničnog srednjeg obrazovanja.

Takvi kursevi postoje uglavnom samo na fakultetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: