"Spoljnom politikom protiv Hitlera"

U Belom dvoru otvorena je izložba "Ulrih fon Hasel: Spoljnom politikom protiv Hitlera".

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2009.

01:07

Default images

Izložbu, čiji su autori Ulrih Šli i Štefani Salcman, otvorili su princ Aleksandar i princeza Katarina, kao i nemački ambasador u Srbiji Volfram Jozef Mas. Izložba je otvorena na 60. godišnjicu usvajanja Ustava Savezne Republike Nemačke. Ulrih fon Hasel jedan je od vodećih ličnosti nemačke opozicije protiv Hitlerovog režima.

Od izbijanja Drugog svetskog rata istrajao je u nameri da se u inostranstvu čuje glas "drugačije" Nemačke.

Učestvovao je u pripremama za državni udar i atentat na Hitlera 20. jula 1944. godine i svoju borbu platio životom.

Od 1930 do 1932. godine bio je u diplomatskoj službi u Beogradu i u to vreme bio je blizak prijatelj kraljevske porodice.

"Izložba o Ulrihu fon Haselu je primer dobre saradnju koju već decenijama ostvaruju Srbija i Nemačka,“ rekao je Volfram Jozef Mas, ambasador Nemačke u Srbiji.

"Veoma smo srećni što se možemo prisetiti njegovog lika i dela na 60. godišnjicu osnivanja naše države. U vreme Ulriha fon Hasela su vrata Belog dvora za njega uvek bila otvorena. Raduje nas što su ta vrata i danas otvorena za nas" , kazao je nemački ambasador.

Uprkos tome što se radi o istorijskoj ličnosti, poruke Urlih fon Hasela primenljive su i 65 godina posle njegove smrti.

"Kao istoričar, radio sam na uređivanju dnevnika Ulriha fon Hasela. Lik Ulriha fon Hasela, jednog od vodećih ličnosti nemačke opozicije protiv Hitlera, i danas nosi snažnu poruku“, izjavio je Ulrih Šli, koautor izložbe.

"U borbi protiv režima nacista izgubio je život. Verujem da je ovo jedinstvena prilika da imamo ovu izložbu u zemlji u kojoj je služio kao diplomata i to na 60. rođendan našeg Ustava," kazao je Šli.

Domaćin izložbe princ Aleksandar, odnos Nemačke i Srbije vidi kao veoma bitan činilac u godinama koje dolaze.

"To je vrlo dobro da ljudi znaju šta je radio ovaj veliki čovek koji je radio protiv fašizma,“ rekao je princ Aleksandar II Karađorđević.

"Nemačka je izuzetno bitna zemlja, i za nas je vrlo važno da imamo dobre odnose sa Nemačkom," kazao je Karađorđević.

Izložba "Spoljnom politikom protiv Hitlera" biće otvorena u Belom dvoru do 6. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: