Nije prošao saudijski predlog

Na ministarskom sastanku Organizacije islamske konferencije nije prihvaćen predlog rezolucije Saudijske Arabije koji poziva na priznavanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 24.05.2009.

00:43

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je za B92 da su na taj saudijski predlog amandmane podneli Sirija, Egipat, Azerbejdžan i još neke zemlje Konferencije, rekao je Jeremić.

“Uspeli smo da amandmanima - koje su države prijaetlji Srbije u okviru Organizacije islamske konferencije podnele - da tim amandmanima, praktično u rezoluciji Organizacije islamske konferencije o Kosovu, sklonimo poziv na priznavanje nezavisnosti i otklonimo bilo kakvu referencu na državnost takozvanog nezavisnog Kosova”, kaže Jeremić.

“Mogu da kažem da je to izuzetno veliki uspeh s obzirom na uticaj i snagu koji podnosilac te rezolucije u originalnoj formi – Saudijska Arabija – ima u muslimanskom svetu”, ocenio je šef diplomatije Srbije.

Hiseni u diplomatskoj ofanzivi

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni odputovao je u Njujork gde će se sastati sa predstavnicima 30 zemalja koje još nisu priznale nezavisnost Kosova.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova je saopštilo da poseta ima samo jedan cilj, a to je lobiranje za priznavanje države Kosova.

"Tokom posete Njujorku Hiseni će se sastati sa oko 30 delegacija zemalja koje još nisu priznavale nezavisnost Kosova a koje su akreditovane u UN", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Hiseni tokom sastanaka predstaviti napredak Kosova kao nezavisne države i da će tražiti od vlada tih zemalja da ubrzaju priznavanje nezavisnosti Kosova.

Nije saopšteno o delegacijama kojih zemalja se radi. Do sada Kosovo je priznalo 60 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: