Karl Bilt pristao na razgovore

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt pristao je da razgovara sa pravnim savetnikom Radovana Karadžića o pregovorima sa Karadžićem 1996. godine.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

18:24

Default images

Bilt je preko ambasade Švedske u Holandiji Karadžiću i-mejlom dostavio svoj pristanak na razgovor o pregovorima koji su vođeni sredinom 1996. godine u vezi sa Karadžićevim povlačenjem sa mesta predsednika Republike Srpske i sporazumu o imunitetu od Haškog suda, ali je rekao da sumnja u njegovu svrsishodnost, saopštio je danas Tribunal.

Karadžić je, u odgovoru švedskom ambasadoru, naveo da su njegovi pravni savetnici spremni da se sastanu sa Biltom već u toku iduće sedmice, navodeći da će pokušati da "otkloni Biltovu rezervisanost" za razgovor.

Karadžić je zatražio da članovi njegovog pravnog tima razgovaraju sa Biltom koji je u leto 1996. godine, kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, bio u svakodnevnom kontaktu sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom, koji je, navodno, sa Karadžićem postigao sporazum o imunitetu.

On veruje da Bilt ima informacije u vezi sa odredbama sporazuma sa Holbrukom, uključujući i obećanje da Karadžić neće biti uhapšen niti izrucen Haškom sudu, ukoliko se povuče iz javnog i političkog života, pošto u svojoj knjizi, Bilt opisuje "koordinisane napore koje je sa Holbrukom činio da dobiju Karadžićevu ostavku u julu 1996. godine".

Karadžić tvrdi da su Bilt i Holbruk bili "odgovorni da isposluju ostavku Karadžića sa mesta predsednika RS, uoči prvih izbora posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nakadašnji lider Srba iz BiH tvrdi da je 18. - 19. jula sa Holbrukom postigao sporazum o imunitetu od Haškog suda, ukoliko se povuče iz političkog i javnog života.

On smatra da je taj sporazum obavezujući za Tribunal jer je Holbruk delovao u ime UN, koje su i osnivale Haški sud.

Razgovor sa Biltom pomogao bi mu da sastavi konačnu molbu za odbacivanje optužnice i obustavljanje postupka protiv njega, na osnovu sporazuma Karadžić-Holbruk, tvrdi nekadašnji lider bosanskih Srba.

Karadžić se brani sam, uz pomoć stručnog i pravnog tima za odbranu.

Izmenjena optužnica Karadžića tereti za genocid i druge ratne zločine počinjene u BiH tokom 1992 do 1995 godine.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu, posle više od 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a Haškom sudu je izručen 30. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: