Gubici NIS-a pet milijardi

Prema prvim nezvaničnim informacijama, gubici NIS-a su veći od prvobitno najavljenih 3,8 milijardi dinara i idu do pet milijardi dinara, piše "Politika".

Izvor: Politika

Petak, 22.05.2009.

01:59

Default images

Do različitih završnih računa najverovatnije je došlo zbog dividendi. Izgleda da je revizor uhvatio državu u pokušaju da novcem od dividendi NIS-a pokriva dugove „Srbijagasa”, „Puteva Srbije”, Železnice, „Jata”, navodi ovaj list.

Revizorska kuća KPMG, koja je dobila zadatak da pročešlja lanjske poslovne knjige Naftne industrije Srbije, završila je najveći deo svog posla i zaključak dostavila NIS-u, saznaje "Politika" iz izvora bliskih toj naftnoj kompaniji.

Prema prvim, nezvaničnim informacijama, gubici NIS-a su izgleda i veći od prvobitno najavljenih 3,8 milijardi dinara i idu i do pet milijardi dinara, kaže isti izvor i dodaje da se u svakom slučaju mora sačekati zvaničan dokument koji će objasniti kako je moguće da je po ruskoj računici NIS gubitaš, a po srpskoj je ostvario dobit od oko 2,3 milijarde dinara.

Revizorski izveštaj se ovih dana dodatno koriguje i očekuje se da će se za vikend znati obračun poslovanja NIS-a za 2008. godinu, nakon čega će biti i zvanično predstavljen na sednici Upravnog odbora, zakazanoj za 29. maj, potvrđuje izvor „Politike”.

Upitana da li srpski deo Upravnog odbora ima neku ideju šta da preduzme ukoliko izveštaj KPMG bude potvrdio da je NIS negativno poslovao, Danica Drašković, članica UO NIS-a, kaže da se članovi još nisu sastali i da za sada nema stava o tom pitanju, te da za to treba pitati članove Demokratske stranke.

Izvor „Politike” veruje da će bez obzira na ove ovakve nesuglasice uprava, resorni ministar, srpski i ruski deo upravnog odbora naći način kako da se problem sa završnim računom reši. Prema njegovom mišljenju, do različitih završnih računa je najverovatnije došlo zbog dividendi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: