Luka Rijeka kupila "Galeb"

Luka Rijeka danas je postala novi vlasnik nekadašnjeg Titovog luksuznog broda "Galeb", za koji je na aukciji platila 150.000 dolara.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

17:28

Default images

Gradske vlasti tog hrvatskog grada predale su jedinu ponudu za kupovinu broda, koji je vlasništvo liberijske firme "Plesid si" grčkog brodovlasnika Džona Pola Papanikolaua, koja ga je kupila od nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, preneli su hrvatski mediji.

Vrednost "Galeba" je procenjena na 275.194 dolara, a kao najniža prihvatljiva ponuda naveden je iznos od 150.000 dolara, koliko je i ponudio grad Rijeka.

Brod "Galeb" dugačak je 116,7 i visok 8,75 metara, a nosivost mu je 1.930 tona. Izgrađen je 1938. u brodogradilištu "Ansaldo" u Đenovi kao teretni brod.

Potopljen je u Drugom svetskom ratu, a nakon rata je preuređen i u više navrata služio je kao putnički brod za potrebe Josipa Broza Tita.

Taj nekada luksuzan putnički brod, čija je oprema za klimatizaciju, navigaciju i komunikaciju delimično ili potpuno uništena i pokradena, u riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac" ukotvljen je već osam godina.

Hrvatsko ministarstvo kulture ga je 2006. godine proglasilo kulturnim dobrom. Kasnije je privremeno konzerviran i saniran, o gradskom trošku, pošto je bio u tako lošem stanju da je mogao da potone.

Pošto vlasnik "Galeba" nije podmirio višegodišnje troškove održavanja broda, organizovana je njegova prodaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: