Beograd: Sukob policije i anarhista

Oko 50 pristalica anarhosindikalističkog pokreta sukobilo se danas sa policijom u centru Beograda zbog privođenja njihove aktivistkinje.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

17:18

Default images

Aktivistkinja je privedena posle protesta održanog zbog hapšenja drugog anarhiste, Ratibora Trivunca, koji je u sredu uhapšen i potom osuđen na 10 dana zatvora jer je zapalio američku zastavu. Spaljivanje zastave je simboličan čin protesta i smatramo da je postupak sudije za prekršaje skandalozan, poručila je aktivistkinja za koju su njene kolege rekli da se zove Maja Krek.

Anarhisti su na protestu razvili transaprent sa natpisom "Smrt državnom fasižmu" i "Sloboda za Ratibora", a potom su zapalili male papirnate američke zastave i jednu platnenu zastavu EU.

Policija je u međuvremenu odvojila aktivistkinju Anarho-sindikalne inicijative, što je izazvalo burnu reakciju anarhista i sukob sa policijom.

U pokušaju da spreče privođenje, oni su legli ispred policijskog vozila, ali su policajci uspeli da odvedu aktivistkinju u stanicu.

Dok je protest trajao, saopšteno je da je Ratobor Trivunac pušten iz pritvora. Trivunac se na kraju pridružio protestu organizovanom sa zahtevom da on bude pušten na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: