Hitno postupanje u suđenjima

Iako zakon propisuje da se u slučajevima suđenja maloletnicima mora postupati hitno, praksa pokazuje da se to ne čini, jer postupci maloletnicima traju predugo.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

16:29

Default images

U proteklih nedelju dana Vrhovni sud ukinuo je dve presude u slučajevima maloletničkog nasilja i suđenja vratio na početak. Iako u zakonu piše da se u ovakvim slučajevima mora postupati hitno, slučaj prebijanja i smrti Nikole Kovačevića pokazuje da se to ne čini, jer je ovaj postupak posle čak četiri godine ponovo na početku.

U Ministarstvu pravde ne žele da komentarišu konkretne slučajeve, ali navode da bi ovakvi predmeti morali da traju kraće.

Nikola Kovačević preminuo je u martu 2005. nakon što su ga vršnjaci prebili u okolini škole.

Slučaj je na samom početku izazvao veliko interesovanje, a svi državni organi obećavali su borbu protiv maloletničkog nasilja.

Međutim, četiri godine kasnije, ovaj slučaj je ponovo na početku, pošto je Vrhovni sud ukinuo presudu.

“Iako su po zakonu svi dužni da hitno postupaju, evo kako izgleda hitno postupanje i idemo iz početka. Ja sam izgubio nadu, svestan svoje nemoći zakona i pravde”, rekao je otac Nikole Kovačevića, Pavle Kovačević.

Nikola je prebijen tokom velikog odmora i preminuo je u martu 2005.

Optužnica je podignuta tek dve i po godine kasnije i nakon što je republički tužilac izvršio uvid u predmet.

Presuda je doneta u setembru 2008, ali se onda čekalo šest meseci da se presuda dostavi okrivljenima. Porodica se u međuvremenu obraćala svim nadležnim institucijama da bi početkom nedelje Vrhovni sud presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

“Ja mogu samo da se nadam da će se hitno postupati kako zakon i nalaže, ali imam rezerve, s obzirom na iskustvo tokom ove četiri godine, kada sam obigravao i moljakao sve instutucije države i opet se prolongiralo”, kaže Kovačević.

Predmet je stigao ponovo u Okružni sud, gde bi posle dostavljanja presude strankama trebalo da počne ponovno suđenje.

Kako je za B92 rečeno, u ovom predmetu će postupati novi sudija, jer je prethodni otišao na novu funkciju, što bi moglo da još produži postupak.

U Ministrastvu pravde kažu da je suđenje u razumnom roku veoma važno, ali ne žele da komentarišu konkretne predmete.

“Slažem se da ovakvi predmeti treba da traju kraće. Možda bih uputila sugestiju drugostepenim organima da, kada postoji mogućnost da oni to na svom nivou odlučuju, a ne da se postupci ukidaju i vraćaju na ponovno suđenje”, rekla je ministarka pravde Snežana Malović.

“Ovo je opaska generalne prirode, ne odnosi se na konkretan slučaj koji ste izneli”, pojasnila je ona.

U međuvremenu, Vrhovni sud je ukinuo još jednu presudu u maloletničkom predmetu, i to petorici maloletnika iz Novog Sada koji su pre godinu dana na smrt pretukli tridesetjednogodišnjeg Igora Nadlukača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: