Protest protiv Bajdenovog dolaska

Više stranaka i organizacija organizovale su danas skup u centru Beograda i delile letke u znak protesta zbog dolaska potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 19.05.2009.

14:31

Default images

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da je siguran da Bajden dolazi u Beograd da bi tražio da Srbija uđe u NATO što bi, kako je rekao, bio vrhunac njenog poniženja.

"Siguran sam da je to glavna njegova misija. To bi bio vrhunac poniženja Srbije, da na taj način prizna da su Amerika i NATO bili u pravu što su nas bombardovali", kazao je on na skupu kod "Ruskog cara", gde je bila i izložba fotografija o stradanju srpskog naroda za vreme bombardovanja.

Samardžić je podsetio da je Bajden ostao zabeležen po "srbomrzačkim izjavama" i da je bio među najeksponiranijim ljudima koji su pozivali SAD i svet da okrenu leđa Srbiji, bombraduju je i nasilno joj oduzmu deo teritorije.

"Red bi bio da se izvini. To bi bio znak da je svestan šta se dešavalo u Srbiji preko bombi i raketa, a bio bi i znak i da Srbiji priznaje minimalno pravo i nacionalno dostojanstvo", kazao je Samardžić i naveo i da bi bio red da ga Tadić na to podseti, ako on to sam ne učini.

Srpska radikalna stranka je povodom Bajdenovog dolaska “izrazila gnušanje i prezir prema kvislinškoj vlasti Demokratske stranke Borisa Tadića, koja s crvenim tepihom i uz najviše državne počasti u goste prima osvedočenog srbomrsca i najvećeg šiptarskog lobistu".

U znak protesta zbog Bajdenovog dolaska SRS je u svih 17 beogradskih opština delila letke o tome "šta je Bajden izjavljivao o Srbima i srpskome narodu".

Bajden ne dolazi u Skupštinu?

Predsednica Skupština Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da nije obaveštena o poseti parlamentu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i da je zato uverena da on neće posetiti skupštinu.

Slavica Đukić-Dejanović je novinarima u skupštini rekla da je, koliko joj je poznato, plan posete Bajdena Beogradu već određen i navela da je planirano da parlament sutra radi normalno, po tačkama dnevnog reda.

"Pošto nemam nikakva obaveštenja o tome da će Bajden biti gost parlamenta, uverena sam da se to neće ni dogoditi", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je rekla da je Skupština spremna da Bajdenovu posetu, ako se dogodi, organizuje na najbolji mogući način.

Na pitanje kakvu atmosferu očekuje ako Bajden bude došao u Skuopštinu Srbije, Slavica Đukić-Dejanović je odgovorila da u Srbiji nema pitanja o kojima ne postoje suprotni stavovi, pa bi takva atmosfera mogla da bude i u slučaju Bajdenove posete.

Rasprava o Bajdenu u parlamentu

Opozicioni poslanici u Skupštini su danas postavljali pitanja vladajućoj koaliciji o sutrašnjoj poseti potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji.

Poslanici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke interesovali su se da li će zbog posete Bajdena sutra biti blokiran glavni grad, navodeći da će zbog toga najveću štetu pretrpeti građani Beograda.

Poslanica radikala Gordana Pop Lazić upitala je da li poseta Bajdena znači da će SAD insistirati na primeni sporazuma SOFA , koji se, prema njenim rečima, odnosi na status vojnih trupa SAD u Srbiji i koji omogućava ulazak njihove vojske na teritoriju Srbije.

Ona je ministra policije Ivicu Dačića pitala da li će građani Srbije sutra moći da dođu na posao i da li će čitav grad biti blokiran, navodeći da je dužan da o tome obavesti građane na vreme.

Poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković istakla je da će poseta Bajdena državu koštati najmanje pola miliona evra, jer će zbog blokade grada stati sve službe.

"Pošto sve staje, štetu će trpeti svi građani, odakle pare iz budžeta da se pokriju troškovi dodatnog policijskog obezbeđenja Bajdena?", rekla je ona.

Poslanik DSS-a Dragan Šormaz je upitao da li će Vlada Srbije upoznati specijalnog predstavnika EU na Kosovu s tim da na severu nisu teroristi nego legitimno izabrani predstavnici naroda i da treba da prestane hajka na njih.

LDP: Vlasti stidljivo ulaze u razgovore

Vlasti Srbije stidljivo ulaze u razgovore sa potpredsednikom Sjedinjenih Država Džozefom Bajdenom, izjavio je Čedomir Jovanović, predsednik Liberalnodemokratske partije.

On je, gostujući u emisiji “Kažiprst” na RTV B92, kazao da vlasti balansiraju u odnosu na javno mnjenje kako bi održale pozicije koje imaju.
Èedomir Jovanoviæ (FoNet, arhiv)
"Kada se organizuje ovakav susret, onda je za mene i LDP mnogo značajnija politička platforma sa kojom mi ulazimo u taj susret od težine Bajdenovog automobila ili činjenice da će ga pratiti migovi”, kazao je Jovanović.

“Da li želimo da budemo članovi EU ili ne, da li želimo da budemo partneri Evrope i SAD u NATO ili ne, da li tražimo više Mladića ili Dražu, da ne bi našli Mladića - to su teme koje moramo sami sa sobom da raščistimo, pa tek onda da se suočimo sa potpredsednikom SAD koji ovde ne dolazi u privatnu posetu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: