Obama razgovarao sa Netanijahuom

Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2009.

09:09

Default images

Netanijahu kaže da je spreman da odmah nastavi mirovne pregovore sa Palestincima, ali da sporazum zavisi od njihovog prihvatanja prava Izraela da postoji kao jevrejska država. Netanijahu i Obama razgovarali su gotovo dva sata u Beloj kući o bliskoistočnoj krizi, iranskom nuklearnom programu i američko-izraelskim odnosima.

Na prvom zvaničnom sastanku otkako je izraelska Vlada pre mesec i po dana položila zakletvu, Obama je istakao da je veoma važno da se Netanijahuova tvrda struja u mirovnim pregovorima sa Palestincima, vrati za pregovarački sto.

Američki lider je podsetio na obavezu Izraela, na osnovu takozvane mape puta ka miru na Bliskom istoku iz 2003. godine, da obustavi širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

"Bili smo svedoci ćorsokaka u koji je zapao napredak na ovom frontu i ja sam ukazao premijeru da ima istorijsku mogućnost da tokom svog mandata napravi ozbiljan pomak po ovom pitanju“, naveo je Obama.

“To znači da sve strane moraju da se ozbiljno drže obaveza sa kojima su se ranije složile. Te obaveze su definisane u mapi puta, o njima smo opširno duskutovali u Anapolisu i ne vidim razlog da sada ne iskoristimo priliku."

Izraelski premijer je uzvratio da i on želi napredak mirovnog procesa, ali uz garancije da Palestinci neće ugroziti izraelsko pravo na državu.

"Mi ne želimo da vladamo Palestincima, želimo da oni vladaju sami sobom, ali bez onih sila koje bi mogle da ugroze izraelsku državu. Zato naš cilj mora biti kraj konflikta i obe strane moraju biti spremne na kompromis. Mi smo spremni da uradimo ono što je potrebno, a nadam se da su i Palestinci", poručio je Netanijahu.

On je rekao da želi odmah da započne mirovne pregovore, dodajući da želi da se u njih uključe i druge zemlje arapskog sveta, misleći pri tom na problem iranskog nuklearnog programa.

Obama je, govoreći o Iranu, naveo da očekuje pozitivan odgovor na njegov diplomatski zaokret u politici prema toj zemlji. On se nada da će Teheran obustaviti rad na svom nuklearnom programu do kraja godine.

"Naravno, nećemo pregovarati u nedogled. Nećemo dozvoliti da Iran iskoristi period pregovora da bi i dalje razvijao nuklerani program. Ovo je očigledno problem koji brine Izrael, ali je i briga Sjedinjenih Država i cele međunarodne zajednice", ocenio je Obama.

Reagujući na izjave dvojice državnika, savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne, označio je ohrabrujućom posvećenost američkog predsednika Baraka Obame dvodržavnom rešenju sukoba sa Izraelom, tj. stvaranju palestinske države uz Izrael.

Rudejne je rekao da je Netanijahuova izjava razočaravajuća, pošto on nije pominjao palestinsku državu, već je samo rekao da podržava da Palestinci sami sobom vladaju.

Hamas: Obamine izjave obmanjuju svet

Palestinski Hamas saopštio je da nije ohrabren Obaminim izjavama nakon sastanka sa Netanijahuom u Vašingtonu.

"Obamine izjave i poruke nade su smišljene da obmanu globalno javno mnjenje u odnosu na nastavak postojanja i ponašanja rasističkog i ekstremističkog cionističkog entiteta," preneli su izraelski mediji izjavu portparola Hamasa Favzija Barhuma. Portparol Hamasa je rekao da Netanijahu nije pominjao prava palestinskog naroda dok je naglasio zahtev da Palestinci priznaju Izrael kao jevrejsku državu i da Obama nije vršio pritisak na izraelskog premijera po tom pitanju.

Barhum je takođe je rekao da američka administracija nije učinila nikav konkretan potez koji bi mogao nagovestiti istinsku promenu politike.

"Zato stav američkog predsednika ne sluti bolju budućnost za naš narod. Ono što smo videli je nastavak razvoja cionističko-americčkih odnosa na račun našeg naroda i naših prava ", rekao je portparol Hamasa.

Hamas je takođe pozvao Paletinsku upravu kojom dominira umereniji Fatah da ne obnavlja pregovore sa “cionističkim neprijateljem“.

Međutim, savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha, pohvalio je još sinoć Obaminu ohrabrujuću posvećenost dvodržavnom rešenju izraelsko-palestinskog sukoba, tj. stvaranju nezavisne Palestine, na sastanku s Netanijahuom.

Savetnik je, međutim, kritikovao Netanijahua zbog njegove razočaravajuće izjave, kako je rekao.

Hamenei: SAD obučavaju teroriste

Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamenei, optužio je SAD da u iračkom Kurdistanu obučavaju teroriste za borbu protiv Irana.

"Amerikanci obučavaju teroriste s druge strane naše zapadne granice", rekao je Hamenei, a prenela državna televizija.

On je rekao da "SAD dele novac i oružje" za borbu protiv vlasti u Teheranu i da imaju "opasne planove za Kurdistan".

Kako navodi agencija Frans pres, Hamenei je govorio o separatističkoj grupi Partija za slobodni život u Kurdistanu - PJAK, se sedištem na severoistoku Iraka.

Članovi te partije infiltriraju se u Iran kako bi učestvovali u oružanim operacijama.

Američke vlasti su PJAK stavile na listu terorista 4. februara ove godine, što se smatralo gestom dobre volje Vašingtona prema Teheranu.

PJAK je povezan sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja od 1984. godine vodi borbe protiv turskih vlasti na jugoistoku Anadolije.

Iran optužuje SAD da podržavaju PJAK, kao i druge organizacije u oblasti oko iransko-iračke granice. Te tvrdnje Vašington odbacuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: