Razgovori o viznoj liberalizaciji

Kako saznaje B92, ekspertski tim Evropske komisije preporučuje ukidanje viza za građane Makedonije, dok se u slučaju Crne Gore i Srbije iznose i neke primedbe.

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2009.

00:25

Default images

Izveštaj tima stručnjaka dostavljen je članicama Evropske unije a o njemu će, krajem meseca, biti reči i na zatvorenom sastanku u Briselu. Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je, posle razgovora sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, da se nada da će Unija uvažiti očekivanja građana dveju zemalja i doneti odluku da ukine vize.

Posle susreta sa Vujanovićem, premijer Cvetković je najavio zajednički angažman na nekoliko infrastrukturnih projekata.

Posle njihovog obraćanja novinarima nije bilo omogućeno da postavljaju pitanja.

Filip Vujanović ocenio je, posle sastanka sa Mirkom Cvetkovićem, da Beograd i Podgorica treba da prodube saradnju u oblasti ekonomije i evropskih integracija.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao da je sa premijerom Cvetkovićem razgovarao o viznoj liberalizaciji za putovanja građana iz dve zemlje u EU i da očekuju da će se to uskoro dogoditi.

"Razgovarali smo o evropskim integracijama i iskazali očekivanje da nam EU izađe u susret i omogući našim građanima da što pre bez viza putuju u Evropu”, rekao je Vujanović.

“Želim Srbiji da što pre prevaziđe prepreke koje su blokirale proces pristupanja Uniji, jer je za region jako važno da Srbija intenzivno i dinamično nastavi proces evropskih integracija", istakao je crnogorski predsednik.

Ima prostora za bolju saradnju, ocenila dva predsednika

Predsednici Srbije i Crne Gore, Tadiæ i Vujanoviæ
Uprkos različitim stavovima o Kosovu, predsednici Srbije i Crne Gore, Boris Tadić i Filip Vujanović, veruju da ima mesta za napredak u odnosima dveju zemalja, saopšteno je juče.

Posle svečanog dočeka uz državničke počasti pred Palatom Srbije, šef crnogorske države je razgovarao s predsednikom Borisom Tadićem.

Pored razmatranja ekonomske saradnje i investicija, dva predsednika razgovarala su i o spornim pitanjima u odnosima dveju zemalja: odnosu prema nezavisnosti Kosova, povratku ambasadora u Beograd i dvojnom državljanstvu.

Ljutnja Beograda zbog priznavanja nezavisnosti Kosova i odgovori iz Podgorice o priznavanju političke realnosti u regionu ovoga puta su zamenjeni umerenom retorikom.

Predsednici Crne Gore i Srbije smatraju da stavovi dve zemlje o statusu Kosova nisu pomireni, ali da oni ne smeju biti prepreka za dalju normalizaciju međusobnih odnosa.

"Pitanje Kosova ostaje otvoreno, Srbija neće priznati nezavinost Kosova. Mi ne krijemo da nas je crnogorsko priznanje Kosova pogodilo jer se desilo u jednom delikatnom momentu, kada je Srbija otvorila debatu o statusu Kosova pred međunarodnim sudom pravde i nakon naše inicijative i rezolucije koja je prošla generalnu skupštinu UN“, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao i da je za Srbiju posebno važno pitanje statusa dva naroda, kao i da za Srbiju nije prihvatljivo da Srbi u Crnoj Gori imaju status nacionalne manjine, već autohtonog naroda.

Nerešeno je i pitanje dvojnog državljanstva, jer dve zemlje još uvek nisu uspele da pronađu zajednički jezik i usaglase stavove i zakone.

“Znate da je sporazum o dvojnom državljanstvu imao nekoliko razgovaora s naše i srpske strane na nivou ministarstava i njihovih delegacija,“ podsetio je predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

"Ja očekujem da će završni sastanak biti brzo i da ćemo inače koncepcijski različiti pristup prevazići sporazumom o dvojnom državljanstvu koji bi nesumnjivo bio interes građana i jedne i druge države a sačuvao različite koncepte dvojnog državljanstva koje imaju dva zakona,“ rekao je Vujanović.

Predsednik Srbije najavio je skori završetak pregovora između dve zemlje o povratku crnogorskog ambasadora u Beograd, kome je uskraćeno gostroprimstvo u Srbiji nakon što je Crna Gora priznala Kosovo.

Međutim, ukoliko Crna Gora otvori ambasadu u Prištini, to će izazvati novu reakciju iz Beograda, kaže politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović.

Iako ne veruje da će do toga doći, Stefanović tvrdi da će Srbija biti spremna za adekvatan odgovor

"Odluka će biti u skladu s potezima druge strane,“ kazao je Borislav Stefanović, gostujući u emisiji "Poligraf" TV B92.

Bez obzira na politička razmimoilaženja, ekonomska saradnja između dve zemlje, prema oceni Borisa Tadića i Filipa Vujanovića, jeste na visokom nivou, ali, kako kažu, ima prostora za dalje unapređenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: