Mere bezbednosti na najvišem nivou

Zbog posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, srpski zvaničnici su najavili podizanje mera bezbednosti na najviši nivo. MUP zabranio sve javne skupove.

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2009.

00:16

Default images

Čim Bajdenov avion, specijalno prerađen boing 757, stigne u vazdušni prostor Srbije okružiće ga migovi srpske vojske, a čitav vazdušni prostor će biti zatvoren bar dva sata. Bajdena će na zemlji čekati specijalna limuzina, prerađeni kadilak, koju američki novinari zovu "zver 2“ i koja stiže ranije, sa 350 američkih bezbednjaka koji će brinuti o potpredsedniku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će tokom posete Bajdena, 20. i 21. maja, preduzimati potrebne mere radi njegove bezbednosti i periodično obustavljati saobraćaj na trasama njegovog kretanja.

"MUP će u skladu sa svojim nadležnostima na takav način planirati, organizovati i preduzimati potrebne mere kako bi obustave saobraćaja bile svedene na najkraće moguće vreme", rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

To ministarstvo je ranije danas saopštilo da su za vreme posete Bajdena svi javni skupovi zabranjeni iz bezbednosnih razloga.

"Na osnovu zajedničkog stava državnih organa, bezbednosnih službi i MUP-a, odlučeno je da za vreme posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena svi javni skupovi budu zabranjeni iz bezbednosnih razloga", navedeno je u saopštenju. Građani su zamoljeni da imaju razumevanja za ovu odluku.

Domaća policija je kao pravi domaćin oformila čitav štab sastavljen od različizih stručnjaka koji će takođe brinuti o visokom gostu.

“Želeli bismo da naši građani tu posetu tog dana shvate adekvatno. Biće malo zakrčenja u saobraćaju, svi bi morali da budu tolerantni", rekao je Željko Nikač, pomoćnik načelnika uprave policije
"Amerika je velika zemlja, ona donosi odluke na svetskom nivou i mi kao mala zemlja moramo da se prilagodimo tim realnostima, da pokažemo jednu pristojnost, gostoprimljivost, taj dan da budemo i više tolerantni prema gostu, koji je jako važan gost”, naveo je Nikač.

Bajden je najviši američki zvaničnik koji dolazi u zvaničnu posetu Beogradu, nakon predsednika SAD Džimija Kartera, koji je bivšu Jugoslaviju posetio u junu 1980. godine.

Inače i Fudbalski savez Srbije je zbog posete američkog potpredsednika pomerio odigravanje finalne utakmice Kupa Srbije Partizan – Sevojno za četvrtak, a sutra uveče se neće igrati ni četvrta utakmica finala prvenstva za košarkaše između Crvene zvezde i Partizana.

I u Sarajevu su mere bezbednosti na najvišem nivou kakve su se mogle videti samo pri poseti pape Jovana Pavla Drugog, ili u vreme osnivanja Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, kada su u Sarajevu boravili brojni svetski lideri među kojima i tadašnji američki predsednik Bil Klinton.

A prema pisanju albanskih medija sa Kosova, Bajdenu se priprema veličanstven doček.

Između ostalog, učenici osnovnih i srednjih škola će napraviti špalir putem kojim Bajden treba da prođe od aerodroma do Prištine. U Prištini su već postavljeni veliki plakati sa natpisima “Hvala, Ameriko”.

Bajden će u okviru posete Kosovu, kako je saopštila ambasada SAD u Prištini, obići i manastir Visoki Dečani.

U Beogradu "malo vanredno stanje"

U Beogradu će sutra vladati malo vanredno stanje. Mere bezbednosti zbog dolaska potpredsednika Amerike znatno su pojačane i takve dugo nisu primenjene u Beogradu.

Detalji protokola posete nisu objavljeni, pa se u tajnosti čuva kada tačno Bajden dolazi, kojom će se trasom kretati, gde će se i kada sastajati sa svojim domaćinima.

Zbog toga ni gradske službe nisu dobile nikakva uputstva o eventualnim izmenama režima saobraćaja u Beogradu, za vreme Bajdenove posete, iako je iz MUP-a stiglo saopštenje da će privremenog zatvaranja ulica biti.

„Mi smo sve svoje kapacitete stavili na raspolaganje MUP - u, konkretno upravi saobraćajne policije, jer znamo da u ovakvim i sličnim situacijama je potrebno ona vozila koja su nepropisno parkirana i nalaze se na trasi kojom će kretati gost biti uklonjena, a i propisno parkirana za koje MUP proceni da mogu ugroziti bezbednost same kolone ćce biti pomerana po nalogu saobraćajne policije", rekao je Branko Arsenijević, PR „Parking servisa“.

Treba izbegavati tu saobraćajnu gužvu i svojim vozilima ne praviti dodatnu gužvu jer će sve alternativne saobraćajnice zbog zatvaranja ovih glavnih biti dodatno opterećene, poručuju iz GSP-a.

„Mi ćemo se truditi da pre svega naša vozila imau prioritet pri tom preusmeravanju i da sugrađani kopristeći naša vozila na bilo koji način uz dosta muke dođu do svojih odredišta ili bar blizu njih, rekao je za B92 Radovan Stojadinović, glavni dispečer GSP-a.

Sve gradske službe reagovaće u slučaju potrebe jer od gradskog sekretarijata za saobraćaj nije stigla nikakva zvanična informacija o eventualnoj izmeni režima saobraćaja.

Građanima je jasno šta ih čeka. Standardne gradske gužve biće još veće, pa će neki od njih izmeniti redovni plan aktivnosti.

I pojedina preduzeća na Novom Beogradu razmatraju mogućnost izmene radnog vremena.

Stroge mere bezbednosti i potpuni kolapsi tipični su za svaku posetu nekog američkog zvaničnika.

U Sarajevu je, na primer, od pripadnika svih policijskih agencija formiran poseban štab koji će se brinuti o bezbednosti Džozefa Bajdena, povećan je broj policajaca na ulicama i primenjuje se najstroži režim obezbeđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: