Bajden zabrinut stanjem u BiH

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je u Sarajevu da je zabrinut zbog pravca kojom se BiH kreće.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 19.05.2009.

00:07

Default images

On je u skupštini federacije rekao da u BiH već 3 godini raste nacionalistička retorika.Bajden je poručio da je jedini pravi put za prosperitet zemlje pridruživanje BIH Evropskoj uniji kao celovite zemlje.Bajden je stigao rano jutros u Sarajevo u okviru svoje balkanske mini turneje.

Tokom dana razgovarao zajedno sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, Bajden se sastao sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, Nebojšom Radmanovićem, Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem.

Sastanku u sarajevskoj rezidenciji Konak prisustvovao je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, sa kojim je Bajden prethodno razgovarao.

Tokom jednodnevne posete Sarajevu potpredsednik SAD obratio se i poslanicima Parlamentarne skupštine BiH i najavio sutrašnju posetu Beogradu.

Prema najavama neimenovanih američkih zvaničnika, Bajden bi u Sarajevu trebalo da iskaže podršku Vašingtona Dejtonskom sporazumu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i sprovođenju reformi potrebnih za približavanje NATO-u i Evropskoj uniji.

Bajdena je na Sarajevskom aerodromu noćas sačekao bosanskohercegovački ministar spoljnih poslova Sven Alkalaj.

Maksimalan nivo bezbednosti

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović potvrdio je da je povodom Bajdenovog i Solaninog boravka u Sarajevu bezbednost podignuta na maksimalan nivo da bi poseta protekla bez problema.

Policijske agencije u BiH formirale su Štab za osiguranje američkog potpredsednika, u koji su uključeni predstavnici svih policijskih agencija.

I pripadnici policijskih službi iz SAD, koji su zaduženi za bezbednost američkog potpredsednika, nekoliko dana ranije su boravili u Sarajevu pripremajući teren za njegov dolazak.

Povodom dolaska visokih američkih i evropskih zvaničnika, u Sarajevu je jutros primetno povećano policijsko osiguranje na ulicama, a najavljeno je da će domaće sigurnosne agencije primenjivati najstroži režim osiguranja.

Rute kojima će se kretati Bajden biće blokirane, a objekti u kojima će boraviti biće pod posebnom zaštitom.

Policija Republike Srpske zabranila je prevoz opasnih materija i eksploziva u istočnom Sarajevu tokom posete američkog potpredsednika BiH.

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) danas je u svim opštinama tog entiteta organizovala mirne proteste povodom dolaska američkog potpredsednika Džozefa Bajdena u posetu BiH.

U većini opština Republike Srpske danas su u pet do 12.00 upaljene sveće kao znak, kako je navedeno, reakcije i protesta BORS-a zbog "diskriminacije nebošnjaka u BiH".

Slične proteste organizovala je i nevladina organizacija "Kroacija libertas" u Federaciji BiH, u opštinama sa hrvatskom većinom.

"Poseta pripremana već dugo"

Esad Hećimović, novinar sarajevskog nedeljnika "Dani", koji se bavi temama vezanim za bezbednost i organizovani kriminal, kaže da se poseta Bajdena Sarajevu priprema već dugo.

“Postoje uobičajene mere kontrole i regulacije saobraćaja i one se primenjuju ovoga puta u Sarajevu i javnost i građanstvo je upoznato sa tim, koje će ulice i kada biti zatvorene i to su one uobičajene mere i ničega posebnog u tome nema", kaže za B92 novinar nedeljnika "Dani".

"Ono što je specifično za ovu posetu jesu hapšenja koja su izvedena uoči dolaska, jer već dugo postoji lista od jedno 40–50 ljudi pretežno poreklom iz arapsko–azijskih zemalja, međutim nije bilo toga hapšenja do početka maja ove godine i u javnosti se posredno ta hapšenja dovode u vezu sa ovom posetom”, rekao je za B92 Esad Hećimović.

Nagovešteni detalji posete Beogradu

Bela kuća objavila je precizan plan posete potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena Srbiji.

U saopštenju iz Vašingtona navodi se da će se Bajden sutra sresti sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Tokom posete će položiti venac na spomen-ploču Zoranu Đinđiću na zgradi Vlade, a prisustvovaće i večeri koju u njegovu čast organizuje kabinet predsednika Srbije.

Iako je ranije bilo najavljivano, potpredsednik SAD neće posetiti skupštinu Srbije, a neće biti odvojenih susreta ni sa ministrima finansija i ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: