Bolnica tri decenije u izgradnji

Zrenjaninska bolnica gradi se od 1985. godine i još nije završena, a za konačan završetak radova potrebno je još 15 miliona evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2009.

01:02

Default images

Zrenjaninska bolnica po mnogo čemu je posebna. Starija je od kliničkog centra Vojvodine, nekoliko puta u njenoj istoriji su samodoprinosom skupljana sredstva za izgradnju i jedna je od zdravstvenih ustanova koja se decenijama gradi. Još se ne zna kada će biti završena.

Izgradnja nove bolnice, kako je zovu u Zrenjaninu, počela je 1985. godine sredstvima samodoprinosa koji je prikupljan u pet opština Srednjebanatskog okruga.

Projektovana megalomanski, sa kapacitetima koji prevazilaze potrebe okruga, bolnica i kada bude završena verovatno neće u potpunosti biti korišćena za bolničko lečenje, jer potreba za korišćenjem svih deset spratova trenutno ne postoji.

Pomoćnica direktora opšte bolnice “Đorđe Jovanović” Gordana Kozlovački ne može precizno reći kada će zgrada biti završenaa, ali tvrdi da bi im preseljenje gotovo svih službi pod isti krov mnogo značilo.

“Za nijansu teže funkcionišemo jer moramo imati dežurnog lekara u dve prostorne jedinice. I drugo, pacijenta moramo transportovati iz jedne jedinice u drugu”, kaže ona.

“Na ovaj način bismo svi bili tu, jedni drugima pri ruci. Bio bi ‘kost benefit’ u smislu manjeg broja dežurnih, a da ne pričam o translaciji pacijenta iz jedne zgrade u drugu”, smatra Gordana Kozlovački.

Preciznu prognozu o završetku radova ne može da da ni gradska vlast.

Iako je bolnica fizički sagrađena do krova, do sada su opremljena i funkcionalna tek četiri sprata.

U njenu izgradnju i opremanje do sada je uloženo više od 50 miliona evra, a za završetak radova nedostaje još bar 15 miliona, kaže gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov.

“Sredstva iz saomodoprinosa koja su ostala dovoljna su da se završi peta etaža, gde ćemo preseliti ginekologiju, ušno i očno odeljenje, proširiti kapacitete hirurških grana”, najavljuje on.

“Za šestu i sedmu etažu smo participirali kod Fonda za kapitalna ulaganja i mislim da će to biti jedan od prioriteta grada što se tiče investicija u sledećoj godini”, navodi Mihajlov.

Ukoliko se ova sredstva obezbede, još tri sprata bi mogla biti završena tokom narednih nekoliko godina, tako da se izgradnja zrenjaninske bolnice polako primiče svojoj tridesetoj godišnjici.

Zbog svega ovoga, gradnja bolnice polako ulazi u anale lokalne čaršije, pa njenu izgradnju mnogi u šali porede sa zidanjem Skadra na Bojani.

Još jedna zanimljivost u vezi sa njom jeste i to da su neki od starih objekata bolnice koji su napravljeni još krajem prošlog veka takođe građeni svojevrsnim samodoprinosom građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: