Izuzetna poseta "Noći muzeja"

U 41 gradu širom Srbije posetioci su od 18 sati pa do dva posle ponoći mogli da uživaju u više od 400 raznovrsnih programa na 190 lokacija.

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2009.

00:42

Default images

Ovogodišnja Noć muzeja okupila je 18 gradova više od prošle godine. Beograd može da se pohvali sa 300.000 poseta, koliko je zabeleženo i prethodne godine, kada je manifestacija oborila sve rekorde. Najviše poseta zabeležio je Vojni muzej sa izložbom "Karikatura u ratu“, a čekalo se na red i ispred Pedagoškog muzeja za izložbu "Kažnjavanje učenika kroz istoriju“.

Novi Sad je treću godinu za redom učestvovao u manifestaciji, a za osam sati zabeležio je rekordnih 140.000 poseta.

Ekipa B92 muzejsku avanturu započela je u Ozonu, uz podsećanje kako su izgledali radio aparati na kojima se "devedesetdvojka" slušala pre dvadeset, 15 godina ili danas.

Izložba je imala i interaktivni karakter, dvojac radijskog "Dizanja“ Gorica i Dragan iskoristili su priliku da vide svoje slušaoce.

"Zamolili smo ih da kada budu obišli izložbu, ostave fotografije na jednom konopcu za sušenje veša, tako da imamo sliku, kao što su oni u jednom trenutku videli nas, da i mi vidimo njih", rekao je Dragan Ilić.

"Mi stalno zamišljamo tog slušaoca kome se obraćamo svakog jutra ili dana na radiju. Ovo je bila prilika da vidimo kako oni zaista izgledaju“, rekao je on.

Redovi su česta slika u Srbiji, ali ne kada je reč o izložbama ili muzejima.

Gužva je bila i ispred Pedagoškog muzeja. Svi su želeli da vide kako su srpski đaci kroz istoriju bili kažnjavani, i u kojim prilikama je prut bio glavno vaspitno sredstvo. Posetiocima ni čekanje nije smetalo.

Sledeća stanica je Kuća Legata, u kojoj je predstavljeno 27 radova Ljubice Cuce Sokić, koje je umetnica ostavila Gradu Beogradu.

Na Kalemegdanu je bio prisutan duh Indije. Fotografije Mioša i Zorice Blanuše praćene tradicionalnom muzikom na izvornim instrumentima bili su sastavni deo izložbe Lice Indije.

Šesta noć pokazala je da Beograđani i dalje uživaju u ideji otvorenih muzeja. Noć muzeja jedna je od najmasovnijih kulturnih manifestacija u zemlji.

Noć muzeja je na ulicama Beograda stvorila atmosferu pravoga velegrada. Ove godine Srbija je jedna od 40 zemalja u kojoj će 16. maj ostati upamćen kao dan otvorenih muzeja.

"Hej Sloveni" i pioniri u Užicu

Užički Narodni muzej je "Noć muzeja" obeležio performansom "Snaga mladosti i moć autoriteta", koji su izveli osnovci sa plavim kapama i crvenim maramama, a posle intoniranja himne bivše SFRJ "Hej Sloveni" izgovorili su reči svečane "pionirske zakletve".

Odustalo se od toga da pioniri polažu zakletvu ispred spomenika Josipu Brozu Titu u dvorištu muzeja.

Performans je izazvao čak i političke nesuglasice u vladajućoj koaliciji.

Direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić, koji je predsednik užičkih socijalista, pre dva dana rekao je novinarima da u programu neće biti zakletve.

Opštinski odbor SPO-a najavio je da će se povući iz vladajuće lokalne koalicije ukoliko taj program bude izveden.

Inače, u sali nije bio niko od opštinskih funkcionera vladajuće koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: