Aranžman za doprinos stabilnosti

Nakon što je MMF odobrio Srbiji aranžman od skoro tri milijarde evra, zvaničnici i ekonomski analitičari ocenjuju da će to doprineti ekonomskoj stabilnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2009.

00:12

Default images

Srbija će već sledeće nedelje povući prvu tranšu kredita, koji joj je odobrio Međunarodni monetarni fond u iznosu od 788 miliona evra. Novodobreni stend baj aranžman, koji tačno iznosi dve milijarde 942 miliona evra i traje do aprila 2011. godine, u Vladi Srbije ocenjuju kao garanciju makroekonomske stabilnosti.

Guverner Radovan Jelašić navodi da će, posle povlačenja prvog dela kredita, u avgustu biti održan sastanak sa predstavnicima MMF-a.

"U toj prvoj reviziji mi ćemo biti u mogućnosti da povučemo još jednu dodatnu tranšu", rekao je za B92 Radovan Jelašić.

"Revizija će biti tek posle toga kada smo mi već povukli polovinu novca, i prilikom te prve revizije će se podvući crta sa prvih šest meseci da se proveri da li je Srbija na pravom putu, da li da održi makroekonomsku stabilnost, i da li ima mogućnosti da se nešto popusti, odnosno potrebe da se donesu neke dodatne mere“, naveo je on.
Ekonomski analitičar Nikola Fabris deli mišljenje guvernera Jelašića da će aranžman sa MMF-om doprineti makroekonomskoj stabilnosti.

Međutim, Fabris je uveren da stend baj aranžman neće odmah doneti boljitak građanima Srbije, već za to treba da prođe nekoliko meseci.

"Sami građani, bar u prvom trenutku, osetiće negativne promene, jer će jednostavno u sklopu ovih mera, naročito onaj deo koji radi u sklopu državne administracije, sasvim sigurno biti suočen sa nižim primanjima", kazao je Fabris za B92.

"Isto tako, postoji opasnost da će neki ostati bez posla, međutim pozitivni efekti ovoga se mogu očekivati tek u nekom srednjem roku, jer u koliko bi se nastavilo sa nepromenjenim nivoima javnih rashoda u uslovima smanjenih javnih prihoda, to bi dugoročno dovelo do akumuliranja velikih problema, i da bi problemi bili mnogo veći nego što bi se oni ispoljili u kratkom roku", rekao je on.

Fabris je ocenio da će u avgustu, prilikom prve revizije sporazuma, predstavnici MMF-a želeti da se uvere u to da li vlada poštuje postavljene uslove za odobravanje aranžmana.

Prema njegovim rečima, druga tema razgovora će biti efikasnost vladinih mera u borbi protiv ekonomske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: