Poseta Bajdena - ogromna prilika

Poseta potpredsednika SAD Džoa Bajdena - Srbiji je "ogromna prilika za resetovanje" odnosa dveju zemalja, izjavio zvaničnik administracije SAD.

Izvor: Beta

Subota, 16.05.2009.

01:36

Default images

Zvaničnik američke administracije rekao je noćas novinarima u Beloj kući da će Bajden u sredu u Beogradu razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije kojima će istaći priliku za "obnavljanje i resetovanje" odnosa SAD i Srbije.

"Ovo je ogromna prilika da jasno stavimo do znanja Vladi i narodu Srbije da se nadamo da ćemo moći da pritisnemo dugme za resetovanje sa Srbijom - prilika da jasno stavimo do znanja da želimo pozitivnu budućnost Srbije u evroatlantskoj zajednici i kao lidera u regionu", rekao je zvaničnik na brifingu za novinare povodom Bajdenove posete BiH, Srbiji i Kosovu.

Na internet stranici Bele kuće se navodi da je zvaničnik rekao da će Bajdenova poruka biti da je "teško zamisliti budućost regiona, a da Srbija ne igra značajnu ulogu - budućnost koja je pozitivna i produktivna".

"Očigledno, postoje razlike koje nećemo rešavati, posebno kada je u pitanju Kosovo. Ali, smatramo da postoji mogućnost za novi početak; da krenemo ka bližem, konstruktivnijem, kooperativnijem odnosu koji može pokrenuti Srbiju ka evroatlantskoj zajednici i institucijama koje idu uz to", rekao je američki zvaničnik.

Iako se detalji posete ne saopštavaju iz bezbednosnih razloga, Bela kuća je sinoć objavila okvirni plan posete američkog potpredsednika zemljama zapadnog Balkana.

Bajden turneju po Balkanu počinje u utorak posetom BiH, nastavlja je u sredu u Beogradu razgovorima sa najvišim zvaničnicima Srbije, a završava je u četvrtak posetom Kosovu.

Potpredsednik SAD će u Beogradu najpre razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a potom i sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

Takođe, imaće sastanak sa osobljem Ambasade SAD. Dan će završtiti večerom, čiji će domaćin biti Tadić, a prisustvovaće članovi srpske vlade i američke zajednice u Beogradu, naveo je isti izvor.

On je rekao da je činjenica da je Obama odlučio da Bajden treba da ide na Balkan pokazatelj želje administracije da pokaže da je Balkan "ključni deo" njene spoljne politike.

Na pitanje da li će Bajden tražiti od Tadića ublažavanje stava prema kosovskoj nezavisnosti, zvaničnik je rekao da administracija ne očekuje da Beograd prizna nezavisnost Kosova. On je dodao: "Moraćemo da se složimo da se ne slažemo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: