Patrijarh Pavle ostaje na čelu SPC

Sveti arhijerejski sabor odlučio je da patrijarh Pavle ostane na čelu Srpske pravoslavne crkve, ali je ostalo nepoznato da li će doći do izmena u Sinodu.

Izvor: B92

Subota, 16.05.2009.

00:27

Default images

Javnost je ostala uskraćena i za informacije o tome da li su razmatrane nesuglasice između vladika, koje su dospele u medije poslednjih meseci.

Odluku Sabora teoretičar religije Mirko Đorđević ocenjuje kao dobru, dok za verskog analitičara Živicu Tucića ona predstavlja očigledan dokaz da u Sinodu ne postoji volja da se bira novi crkveni poglavar.

Sveti arhijerejski sabor ostao je pri svojoj odluci sa prethodnog zasedanja održanog 2. novembra 2008. kojom patrijarh Pavle i dalje ostaje na čelu SPC.

Teoretičar religije Mirko Đorđević smatra da je to dobra odluka iz više razloga. Đorđević ističe da je patrijarh Pavle mentalno zdrav, drugo - po ustavu Srpske pravoslavne crkve ne može se birati nov patrijarh dok je živ sadašnji poglavar i treće - zaustaviće se sukobi u crkvi.

„Ovakva odluka smanjiće ono što je javna tajna, a to je da u episkopatu postoje sukobi, pa je ljuta borba među vladikama za vlast. Svi priželjkuju ko će se domoći i članstva u Sinodu, crkvenoj vladi, i mesta na svetosavskom prestolu“, rekao je Đorđević.

Međutim, pošto je patrijarh Pavle od novembra 2007. godine na lečenju na VMA , stanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije redovno. Naime, kako objašnjava verski analitičar Živica Tucić, postoje mnoga pitanja i problemi o kojima ne može da odlučuje Sinod, koji je vlada Srpske pravoslavne crkve, već isključivo patrijarh, što onemogućava rad crkve.

„Tu je i pitanje ekumenizma, tu je i odnos prema državi, tu su i regionalne emocije pojedinih episkopa. Onda ima brojnih pitanja čije odlaganje i rešavanje njih samo komplikuje, odugovlači. Znači ako je crkva odlučila da neke krupnije stvari ne menja dok se ne izabere novi poglavar, to ne znači da ona ne može da ih priprema. Ne može se ignorisati društvena stvarnost koja je takva“, rekao je Tucić.

Takođe, samo patrijarh može da odluči o izmeni sastava Sinoda. To je još jedan aktuelan problem crkvene vlade.

Naime, četvorici članova Sinoda istekao je mandat, a među njima i zameniku patrijarha i predsedavajućem Sinodu, mitropolitu Amfilohiju. Kako objašnjava teoretičar religije Mirko Đorđević, Sabor će morati da odluči većinom glasova ko će biti članovi Sinoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: