Okružni sud nadležan za Jasnića?

Prvi opštinski sud u Beogradu oglasio se stvarno nenadležnim za suđenje bivšem generalnom direktoru preduzeća "Univerzijada 2009" Siniši Jasniću.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.05.2009.

13:57

Default images

Taj sud se oglasio nenadležnim zbog visine imovinske koristi pribavljene krivičnim delom koja se optužnicom Jasniću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja, stavlja na teret, a predmet je upućen Okružnom sudu, kazao je portparol suda Zoran Šešić.

Optužnica tereti Jasnića da je preduzećima "Porše Leoina", "Porše mobiliti", "Geam", Agenciji FSS "Plavi, plavi", "Videoli" i beogradskom "Varteks plusu" omogućio poslove bez tendera u vrednosti preko 76,6 miliona dinara.

Na rešenje o stvarnoj nenadležnosti nižeg suda Jasnićevi branioci izjavili su žalbu o kojoj bi trebalo da odluči Okružni sud.

Prvo opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je sredinom marta optužnicu protiv Jasnića zbog zloupotrebe službenog položaja omogućavanjem pojedinim firmama da dobiju poslove bez raspisivanja tendera.

Prema navodima optužnice, Jasnić je od 1. decembra 2005. do 8. oktobra 2008. godine bez tendera omogućio posao Agenciji Fudbalskog saveza Srbije "Plavi, plavi" vredan 36.5 miliona dinara, preduzeću "Videola" posao od 24,5 miliona dinara, "Geamu" posao od 6,8 miliona dinara, "Varteks plusu" posao od pet miliona dinara, "Porše mobilitiju" posao od 1,9 miliona dinara i "Porše Leoini" posao vredan 1,7 miliona dinara.

Veštak ekonomsko-finansijske struke Jovan Mijaković u novembru prošle godine je predao veštačenje kojim je utvrdio kada je sve tim preduzećima firma "Univerzijada Beograd 2009" isplaćivala novac i u kojim svotama.

Prema navodima optužnice, Jasnić je priznao da je poslove dao bez tendera tim preduzećima, braneći se da "Univerzijadi" iz budžeta Srbije nije bilo uplaćeno dovoljno novca i da su o tome bili obavešteni mnogi političari i članovi Organizacionog komiteta.

Jasnić je ostavku na mesto direktora "Univerzijade 2009", kao i na sve funkcije u vezi sa najvećim studentskim sportskim takmičenjem podneo krajem oktobra prošle godine, a potpredsednik Vlade Srbije i rukovodilac projekta "Univerzijada 2009" Božidar Đelić odmah ju je prihvatio.

Osim mesta direktora "Univerzijade", Jasnić je zauzimao i pozicije predsednika izvršnog odbora i člana skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije.

Za njegovo ime, kako su pisali mediji, vezivale su se i druge afere, poput sklapanja ugovora za merenje vremena sa "Svis tajmingom" i kupovinom vozila od "Poršea", ali i to da je sam sa sobom potpisao ugovor, po kome bi mu, da je dobio otkaz, sledovalo pola miliona evra.

Pošto je podneo ostavku, taj novčani iznos mu neće biti isplaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: