Ostavka ministra zbog skandala

Ministar za pravosuđe u britanskoj vladi Šahid Malik podneo je danas ostavku pošto je protiv njega pokrenuta istraga u vezi sa skandalom o troškovima.

Izvor: B92

Petak, 15.05.2009.

13:44

Default images

Istraga obuhvata poslanike i političare vladajuće Laburističke, kao i opozicione Konzervativne stranke. Malik je osumnjičen da je plaćao stanarinu za kuću ispod tržišne vrednosti, naveo je "Dejli telegraf". Britanski premijer zatražio je od svog nezavisnog savetnika i stručnjaka za sukob interesa Filipa Majera da istraži tvrdnje o Maliku.

Ministar je posle toga podneo ostavku, izjavio je Braunov portparol.

To je političar najvišeg ranga koji je dosad podneo ostavku zbog skandala povodom naplate troškova.

Naslovi o članovima parlamenta koji traže da im se pokriju troškovi za najrazličitije potrebe od stanarina i kredita koje su već otplatili do bizarnih troškova kao što su računi za kupovinu keksa, izazvali su pravi bes građana.

Takav odnos građana će se, prema ocenama analitičara, odraziti u junu, na lokalnim i izborima za Evropski parlament.

Iako su skandalima obuhvaćeni poslanici Laburističke i Konzervativne stranke, birači izgleda više krive laburiste koji su na vlasti, ali brojni su i oni koji posle skandala neće poverenje pokloniti ni jednoj od te dve velike stranke.

Posle jučerašnje ostavke Endrjua Mekeja, savetnika britanskog opozicionog lidera Dejvida Kamerona, i izvinjenja bivšeg ministra poljoprivrede Eliota Morlija, koji je tražio 16.000 funti za već otplaćeni stambeni kredit, u Vestminsteru se ređaju ostavke i suspenzije.

"Dejli telegraf" je danas objavio detaljan spisak više od 50 članova parlamenta i vlade sa sumnjivim potraživanjima za pokriće troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: