Autoput ka Čačku gradiće se 2010.

U narednih šest meseci trebalo bi da bude sačinjen glavni projekat za autoput od Beograda do Čačka, a gradnja bi mogla da počne u martu 2010, piše “Politika“.

Izvor: B92

Petak, 15.05.2009.

01:48

Default images

Do tada bi trebalo da bude završena i eksproprijacija zemljišta od Ostružnice do Ljiga, što je i uslov za početak radova. Još se ne zna kako će autoput biti finansiran, ali, kako saznaje “Politika” , pominju se koncesija, zajmovi kod međunarodnih finansijskih institucija i budžetska sredstva.

Bivši koncesionar za autoput Horgoš–Požega upravo je postavljao pitanje isplativosti izgradnje dela puta od Beograda do Čačka zbog malog broja automobila koji tuda prolaze.

Podaci “Puteva Srbije” pokazuju da je izgradnja ovog autoputa ekonomski isplativa, budući da delom puta od Lipovačke šume do Ćelija dnevno prođe od 10.000 do 20.000 vozila, u zavisnosti od deonice.

Prema preliminarnoj proceni, 78 kilometara od Beograda do Ljiga bi koštalo oko 280 miliona evra, deonica od Ostružnice do Umke oko 23 miliona evra, a 7,6 kilometara puta Umka – Obrenovac 65 miliona evra.

Obrenovac – Ub je sledeća deonica koja bi koštala oko 70 miliona evra, zatim Ub – Lajkovac 49 miliona evra, a 24 kilometra od Lajkovca do Ljiga 72,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: