Patrijarh Pavle i dalje vodi SPC

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) je odlučio da patrijarh Pavle i dalje ostaje na čelu Crkve, saopšteno je iz SPC.

Izvor: B92

Petak, 15.05.2009.

01:10

Default images

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je odlučio da ostane pri svojoj odluci sa prethodnog zasedanja, održanog u novembru prošle godine, a prema kojoj patrijarh Pavle i dalje ostaje na čelu Crkve. To je sve što je, drugog dana zasedanja Sabora, iz crkve zvanično saopšteno.

Sudeći prema saznanjima pojedinih medija, inicijativa o izboru novog poglavara nije dobila dvotrećinsku većinu u Saboru.

Ostalo je nepoznato i da li će doći do izmena u Sinodu, odnosno crkvenoj Vladi, kao i da li su razmatrane nesuglasice između vladika, koje su dospele do javnosti poslednjih meseci. Čini se da će nedostatak zvaničnih informacija o tome kako protiče Sabor, obeležiti i ovo redovno zasedanje.

Vladika bački Irinej, zadužen da obaveštava javnost, do sada je jedino potpisao kratko saopštenje o dešavanjima na Saboru.

To saopštenje otklonilo je samo jednu sumnju - izbora novog poglavara na ovom Saboru neće biti.

Zvaničnih informacija o tome da li će doći do izmena u sastavu Sinoda za sada nema.

Poznavaoci prilika u crkvi smatraju da su izmene neminovne i to u dve varijante - izmena svih članova Sinoda, pošto je svima istekao dvogodišnji mandat, ili izmena samo dva člana.

Članovi Sinoda inače se biraju na predlog patrijarha, a pošto prilike u Crkvi nisu redovne, odnosno pošto je patrijarh još od 2007. na lečenju na VMA, nove članove bi mogao da predloži zamenik patrijarha i predsedavajući Sinodom mitropolit Amfilohije Radović.

I ovo zasedanje Sinoda prate nagađanja o sukobima unutar Crkve, ali takve informacije nije moguće proveriti.

Tako, list Blic prenosi da je juče vladika banatski Nikanor napustio zasedanje, revoltiran što Saboru prisustvuje umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije.

Iz Crkve nema ni reči o tome da li se razmatrao sukob između vladika Amfilohija i Artemija, o kojem je prethodnih meseci bilo dosta reči u javnosti. Inače, kako prenosi SPC, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je, u pratnji episkopa umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija Jevtića, danas pričestio patrijarha srpskog Pavla na VMA, upoznavši ga sa početkom rada Sabora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: