KONUS: Izuzeti fakultete iz Zakona

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) založio se da državni univerziteti i fakulteti budu izuzeti iz Zakona o rebalansu budžeta.

Izvor: B92, Beta

Petak, 15.05.2009.

01:07

Default images

Jednim članom tog zakona je predviđeono da se javnim preduzećima i institucijama oduzme 40 odsto sopstvenih prihoda i da se ta sredstva usmere u budžet. Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević kazao je na današnjoj sednici Rektorskog saveta KONUS-a da taj "problem može da se reši samo timski za pregovaračkim stolom".

On je uveren da će radna grupa koju čine predstavnici ministarstava prosvete, nauke i finansija, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i KONUS-a napraviti predlog uredbe i da će se ona naći u četvrtak na sednici Vlade Srbije.

Rektor je ocenio da je predlog koji se čuo na sednici Senata Univerziteta o uvođenju PDV na školarine za privatne i državne fakultete "loša ideja" i da bi to išlo na "teret studenata".

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je da država ima dobru volju da se problem reši.

On je novinarima u Rektoratu rekao da je potrebno uporediti podatke koje prikupi Ministarstvo finansija i podatke o finansijama fakulteta koje će radnoj grupi dostaviti sami fakulteti.

Obradović je ocenio da postoje "razlike među univerzitetima i fakultetima" i da se one odnose na troškove, broj studenata, zarade, broj i vrstu projekata.

On je ukazao da ako se ovaj problem reši, a fakulteti budu podigli školarine to će "biti pobeda sa jako gorkim ukusom".

Obradović se zahvalio rektorima koji su odlučili da ne povećavaju cene školarina.

Ministar prosvete je objasnio da kvote za upis brucoša kasne, jer se čekalo na rebalans budžeta i naveo da će predložiti Nacionalnom savetu za visoko obrazovanju da za 20 odsto smanji cenu akreditacije i da vrati deo novca onim visokoškolskim ustanovama koje su te trškove platile.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Radivoje Mitrović kazao je da bi uredba o izuzimanju iz člana 15 Zakona o rebalansu budžeta trebalo da se odnosi na međunarodne projekte, poput Tempusa i da bi takvi projekti trebalo da se tretiraju prema klauzulama onog ko ih je odobrio.

Mitrović je naveo da bi iz člana 15 trebalo izuzeti i srednje stručne škole - poljoprivredne i veterinarske koje imaju svoja "dobra".

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković kazao je da taj savet negoduje jer nije bio konsultovan prilikom izrade Zakona o rebalansu budžeta.

"Iznenađeni smo ovakvim zakonom. Smatramo da je licemerno da se fakulteti dele na one koji imaju više i manje", kazao je on.

Rektor ne očekuje proteste

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević ne veruje da će zbog poskupljenja školarina na fakultetima uslediti masovni protesti studenata.

Gostujući u emisiji “Poligraf“ B92, Kovačević je rekao i da ne veruje da će, zbog neslaganja fakulteta sa odlukama po kojima oni zbog rebalansa budžeta ostaju bez 40 posto svojih prihoda, fakulteti biti zatvoreni.

Kovačević: Studenti su po novom zakonu deo upravljačke strukture. Postoji studentski parlament na nivou svakog univerziteta.

B92: To je tačno, ali vi ste ih pozvali na ulicu u jednom trenutku, rekavši da ukoliko država bude ostala na svojim zahtevima, nema vam druge nego da izađete na ulicu. Da li ih zaista vidite na ulici?

Kovačević: Ne, nisam ih ja pozvao na ulicu, ja sam rekao da će oni po prirodi stvari izaći na ulicu kad se bude raspao školski sistem, a onda ja neću biti tu, nego ću biti kući.

B92: Da, ali vidite li to u nekoj skoroj budućnosti, s obzirom na probleme koje imaju i fakulteti i studenti?

Kovačević: Pa, ja se nadam da do toga neće doći. Ne, studenti su stvarno uložili veliki napor da se sprovede novi zakon.

Inače, juče je održan prvi sastanak radne grupe sastavljene od predstavnika ministarstava prosvete, finansija i nauke i predstavnika Konferencije univerziteta Srbije. Ta radna grupa treba da pronađe rešenje za primenu zakona o rebalansu budžeta. Možete pogledati gostovanje Branka Kovačevića u emisiji "Poligraf".

Bradić: Izuzeti ustanove kulture

Ministar kulture Nebojša Bradić obratio se danas predsedniku vlade Mirku Cvetkoviću obavestivši ga o neophodnosti izuzeća ustanova kulture iz člana 15 Zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetu, kojim se predviđa da deo prihoda korisnika budžeta u visini 40 odsto od sopstvenih prihoda, bude uplaćen u korist tog budžeta, saopštilo je to ministarstvo.

Bradić je, takođe, ukazao na potrebe unošenja izmena u Zakon o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana kako bi se sprečile štetne posledice koje proizilaze iz primene člana sedam tog zakona na ustanove kulture.

Ministar Bradić je tom prilikom predložio da se predstavnici Ministarstva kulture uključe u rad radne grupe koja je formirana po ovom pitanju, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo kulture je i ranije ukazivalo na štetnost primene, a pre usvajanja zakona je dalo negativno mišljenje nadležnom ministarstvu, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, stav Ministarstva kulture je i da izmene Zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana ustanove kulture i medijske kuće dovode u poziciju nemogućnosti ispunjavanja umetničke i finansijske obaveze prema angažovanim saradnicima, što je predočeno i ministrima na sednici vlade, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: