Hrvatska: Dogovor vlade i sindikata

Predstavnici Vlade Hrvatske i sindikata javnih službi kasno noćas su parafirali sporazum o platama nakon čega je obustavljen štrajk u obrazovnim ustanovama.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.05.2009.

10:03

Default images

Sporazumom se, prema izjavama sindikalnih predstavnika, određuje prihvatljiva cena rada za 180.000 zaposlenih u javnim službama, a njegove odredbe se primenjuju i na 60.000 državnih službenika.

Nakon parafiranja sporazuma, sindikati su prekinuli sve do sada organizovane štrajkačke aktivnosti, odmah je obustavljen i štrajk u obrazovnim institucijama koji je počeo juče, a odustalo se i od protestnog skupa koji je najavljen za subotu u Zagrebu.

Svih osam sindikata koji su učestvovali u pregovorima najavili su da će u roku od 30 dana sprovesti referendum među članstvom o prihvatanju sporazuma te će ga, ako ga članstvo podrži, i potpisati, a ako odgovor bude negativan moraće ponovo početi pregovore s vladom.

Na konferenciji za novinare koja je sazvana u kasnim noćnim satima nakon parafiranja sporazuma rečeno je da će se u skladu sa potpisanim dokumentom plate javnih službenika od 1. januara 2010. uskladiti s inflacijom.

Povišica od šest odsto koju im je vlada ukinula zbog ekonomske krize i recesije u zemlji, biće im vraćena nakon što dva uzastopna kvartala BDP bude prosečno rastao za dva odsto.

"To znači da ćemo tih šest odsto najverovatnije dobiti nazad u trećem ili četvrtom kvartalu 2010. godine", rekao je predsednik Velikog veća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

U 2011. godini plate će se usklađivati u dva navrata kako bi se najkasnije do 31. decembra 2011. vratio njihov paritet s platama u privredi iz 2008. godine.

S obzirom na to da je vrednost plata javnih službenika od tada mnogo smanjena, to će vraćanje pariteta značiti veći izdatak za državni budžet, rekao je Ribić.

Potpisivanje sporazuma usledilo je nakon dvodnevnih maratonskih pregovora koji su ukupno trajali više od 26 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: