Poboljšati prevenciju raka dojke

Princeza Katarina ugostila je u Belom dvoru Nensi Brinker, koja je osnovala najveću svetsku humanitarnu organizaciju za prevenciju i lečenje raka dojke.

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2009.

17:06

Default images

Nensi Brinker bila je u trodnevnoj poseti Beogradu u okviru turneje koja za cilj ima da unapredi saradnju nevladinog i vladinog sektora na prevenciji i lečenju raka dojke.

Nensi Brinker, koja je trideset godina na čelu najveće svetske fondacije za prevenciju i lečenje raka i njen je osnivač, najavila je saradnju sa državnim organima i nevladinim sektorom na podizanju svesti žena u Srbiji o toj bolesti.

"Tokom protekla tri dana imala sam priliku da se sastanem sa vodećim lekarima, da posetim zdravstvene ustanove u Beogradu. Impresionirana sam nivoom profesionalizma i nege koju lekari i medicinsko osoblje pružaju pacijentima i u veoma teškim situacijama. Međutim, ima mnogo toga još da se uradi“, rekla je Brinkerova.

“Zbog toga sa ponosom dolazim ovde u ime Fondacije 'Suzan Dži Komen’, koju sam osnovala pre trideset godina u spomen moje jedine sestre koja je prerano preminula od raka dojke", rekla je ona.

Veliki značaj za prevenciju i lečenje ove opake bolesti ima i Nacionalni program za rano otkrivanje raka.

"Mi jesmo na dobrom putu. Sinhrono se sprovodi edukacija i lekara i rendgen tehničara, nabavka opreme. Mi očekujemo praktično da se kapaciteti dupliraju u narednih godinu-dve i što se tiče mamografa i što se tiče broja edukovanih radiologa. I kao što znate, usvojen je Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke", podsetio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Tomislav Stančić.

Podizanje svesti, preventiva, skrining i dostupnost medicinske pomoći ključni su u lečenju raka dojke, od koga svake godine u Srbiji oboli četiri hiljade žena, a umre ih hiljadu. Stopa smrtnosti od raka dojke u Srbiji među najvišima je u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: