MMF odobrava tri milijarde evra

Guverner Narodne banke Srbije potvrdio je da će 15. maja, Međunarodni monetarni fond odobriti stendbaj aranžman sa Srbijom u iznosu od tri milijarde evra.

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2009.

11:52

Default images

On je objasnio da će prvih 800 miliona biti iskorišćeno za jačanje deviznih rezervi NBS-a i dodao da će u 2009. Srbija moći da povuče ukupno oko dve milijarde i sto miliona evra iz aražmana sa Fondom. Govoreći o merama za ublažavanje ekonomske krize, Jelašić je dodao da je Narodna banka spremna da bankama odobri oko 70 milijardi evra kratkoročnih kredita.

Guverner Jelašić najavio je novi set mera koji je, kako kaže, po evropskim standardima pripremila Narodna banka kako bi se ublažile posledice ekonomske krize.

Jedna od mera je i davanje kratkoročnih kredita bankama uz kamatu od oko 15 odsto. Na promociji četvrtog broja časopisa Izazovi evropskih integracija, Jelašić je objavio da je centralna banka dobila prelaznu ocenu MMF-a koji bi, početkom sledeće nedelje, Srbiji trebalo da uplati prvih 800 miliona evra aranžmana vrednog tri milijarde.

Ekonomska kriza pokazuje da dosadašnji model razvoja srpske privrede više ne može da opstane, smatraju ekonomisti i dodaju da je u Srbiji potrebno restrukturiranje privrede i modernizacija industrije.

Za razliiku od ministra ekonomije Mlađana Dinkića koji je uvereden da je domaća privreda lagano izlazi iz krize, ekonomisti su uzdržani.

Optimimizam možda dolazi zbog zaključenja nekoliko novih poslova, kaže Jurij Bajec, savetnik premijera Srbije.

Iako je u martu usporen drastičan pad ekonomske aktivnosti Stojan Stamenković, urednik časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" smatra da je rano rano govoriti o efektima vladinih mera za suzbijanje krize i izjavi ministra Dinkića o izlasku iz krize.

Stamenković je ukazao i da su industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska razmena, u martu bili na nivou koji je "duboko ispod proseka prethodne godine i nivoa u prošlogodišnjem martu".

Ekonomisti prognoziraju i pad bruto domaćeg proizvoda za 4 do 6 šest odsto u odnosu na prošlu godinu a govoreći o inflaciji, guverner Jelašić za sada kaže da će ona, na godišnjem nivou, biti dvocifrena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: