Veruju u razvoj istočne Evrope

Stručnjaci Fonda “Ist kepital”, jednog od najvećih investitora na Balkanu, smatraju da je svetsko finansijsko tržište uveliko počelo da se oporavlja.

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2009.

19:41

Default images

Posle pada akcija svih, pa i najboljih preduzeća, u ovom fondu procenjuju da je dobar trenutak za kupovinu. “Ist kepital” zato osniva novi Fond, koji na srpskom znači “Šansa”. Kako kažu, biće to i njihova šansa za zaradu i šansa za oporavak nekih preduzeća na Balkanu i u Rusiji.

“Ist kepital” je osnovan 1997. godine, u vreme dok je jugoistočnu Evropu potresala i politička i ekonomska kriza.

Upravo su u krizi oni su prepoznali šansu za zaradu. “Ist kepital” sada posluje u 29 evropskih zemalja, od kojih je većina u tranziciji.

“Trenutno imamo 215 miliona dolara uloženih u Srbiju. To je podeljeno u nekoliko kompanija, između ostalog i u ovoj - B92, zatim tu su kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, testenine, slatkiša, što su za nas tipične investicije u svakoj od zemalja u kojima poslujemo. Takođe imamo neke akcije u bankarskom sektoru u Srbiji”, kaže predstavnik ovog fonda, Jakob Grapengizer.

Stručnjaci Fonda veruju da će region jugoistočne Evrope uskoro uhvatiti korak sa zapadnim delom, što će značiti i rast vrednosti akcija, koje su oni kupili po povoljnim cenama.

Poslednja finansijaka kriza je zaustavila napredak istočno evropskih zemalja, kao i ostatka sveta, ali se kako procenjuju oporavak već nazire.

“Mislim da smo da smo videli najgore kad je u pitanju finansijska kriza, to znači da je kriza u tom sektoru iza nas. Posledice finansijske krize još uvek se osećaju u realnom sektoru, i ovde i širom sveta i mislim da ćemo posledice osećati do kraja ove godine, sigurno tokom jeseni”, kaže Peter Elam Hakanson, iz “Ist kepitala”

Ovo je poslednji dobar trenutak za kupovinu akcija dobrih preduzeća po povoljnim cenama, smatraju u “Ist kepitalu”.

Zbog toga uskoro počinje da radi novi Fond - “Oportjuniti”, u prevodu šansa, sa početnim kapitalom od 35 miliona evra.

“Imamo ideju, imamo planove, gledali smo konkretne kompanije ali, na žalost dok ne uložimo novac ne možemo da otkrijemo gde ćemo tačno uložiti. Ali kao što sam rekao, gledamo neke kompanije u Rusiji i na Balkanu. Dva su razloga za to, i Rusija i balkan dobro izgledaju sa makroekonomske tačne gledišta, postoje mnogo gori delovi istočne Evrope”, kaže Grapengizer.

Tvorci ideje za osnivanje fonda koji ulaže u istočnoevropske kompanije danas su ujedno i vlasnici “Ist kepitala” - trojica Šveđana, trojica Litvanaca i jedna Francuskinja.

Svoj novac preko njihovog fonda plasira čak 450 000 klijenata iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: