Nove tužbe porodice Štajnhauer

Porodica Brajana Štajnhauera, nezadovoljna sumom od milion dolara koju je Srbija platila, podnosi novu tužbu protiv Miladina Kovačevića, pišu Večernje novosti.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Utorak, 12.05.2009.

01:33

Default images

Ubrzo posle uplate iz Beograda, porodica Štajnhauer je podnela tužbu Okružnom sudu u Njujorku, koji je najviša instanca u sudskom postupku, za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete nanete ne samo povređenom Brajanu, već i njegovom ocu Ričardu i majci Marleni.

Sve troje potpisali su tužbu, u kojoj na deset strana traže odštetu, najpre za Brajanove teške telesne povrede, a potom za njegovu "doživotnu sprečenost za puno radno angažovanje", troškove lečenja, duševni potres...

Tužioci Štajnhauera navode da su i roditelji studenta pretrpeli ogroman duševni teret "najvišeg intenziteta" zbog teškog sinovljevog stanja.

"Bila je velika neizvesnost da li će uopšte preživeti povrede, a posebno što je Brajanova zdravstvena nestabilnost trajna“, navode oni.

Poznavaoci američkog materijalnog prava upućuju na to da bi šteta koju bi tuženi morali da nadoknade, ukoliko bi sud prihvatio tužbu u celini, bila - jeziva! I svakako u višemilionskom dolarskom iznosu, mada se porodica Štajnhauer još nije izjasnila koliko traže za "visoki intenzitet povreda i potresa".

Ovog puta, piše list, članovi porodice Štajnhauer u tužbi kao odgovornog ne navode samo Miladina Kovačevića.

Za telesne i duševne povrede nanete Brajanu, troškove lečenja i pretrpljeni strah oni terete i druge učesnike u tuči: Sanela Softića i Edina Džubura, Kovačevićeve poznanike, ali i ,vlasnike i menadžere klubova u kojima je točeno piće košarkašu iz Kule.

Pozivajući se na američki krivični zakon, po kojem je točenje alkohola maloletnicima strogo kažnjivo, članovi porodice Štajnhauer smatraju klubove i njihove predstavnike odgovornim jer su alkoholno piće dali Kovačeviću koji je u vreme incidenta imao 21 godinu - po američkom zakonu bio je maloletnik.

Upućeni u međunarodno privatno pravo kažu da se šteta za nadoknadu prema navedenom pravu nadoknađuje tamo gde je i nastala.

Iz izvora bliskih advokatskom timu Rošman iz Njujorka, koji zastupa porodicu Štrajnhauer, "Novosti" saznaju da je Kovačevićima u Kuli, na njihovu kućnu adresu, optužnica već dostavljena.

Oni, međutim, u ponedeljak nisu bili dostupni za razgovor s novinarima.

Borović: Ne postoji osnov za novu tužbu

Ne postoji pravni osnov da se prema Miladinu Kovačeviću pokrene postupak za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete, jer je to pitanje rešeno međudržavnim sporazumom između Srbije i SAD, izjavio je Kovačevićev branilac Borivoje Borović.

On je objasnio da je međudržavnim sporazumom, porodici Štajnhauer isplaćena novčana naknada i da su SAD praktično ustupile predmet Srbiji.

"Mi nikakvu tužbu iz SAD nismo dobili, a i ako bi ona stigla, uputili bismo prigovor presuđene stvari. Ako je porodica nezadovoljna sporazumom koji je njihova država potpisala, onda mogu da tuže ljude u Americi", rekao je Borović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: