"Šešelj nije bolestan, već gojazan"

Haški tribunal objavio je nalaze holandskih lekara da optuženi Vojislav Šešelj nema ozbiljnih zdravstevnih problema, ali da je gojazan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2009.

19:03

Default images

Prema tim nalazima, Šešelj ima "masnu jetru" i povišeni krvni pritisak. Istovremeno, Tribunal je objavio i mišljenje specijalista iz Srbije na čelu sa Milovanom Bojićem koji su, na poziv odbrane, ocenili da "površni" dijagnostički postupak holanskih lekara "ugrožava" Šešeljevo zdravlje.

U izveštaju, podnetom 7. aprila ove godine, lekar iz pritvora Tribunala izvestio je sudsko veće da Šešelj pati od povišenog krvnog pritiska i da uzima lekove koji su mu prepisali pritvorski lekar Dajkman i kardiolog Van Dajkman iz haške bolnice Bronovo.

"Pokazatelji rada Šešeljeve jetre su neznatno povećani od avgusta 2008... Ultrazvuk je pokazao da je jetra malo povećana, što je i očekivano u gojaznih osoba, a uočeni su i mali čvorići. Te pojave, međutim, nisu ni maligne, ni patološke", piše u izveštaju lekara Mihaela Ekhofa.

Napominjući i da se redovno obavljaju i kontrole rada Šešeljevih bubrega, Ekhof je zaključio da kod optuženog nema naznaka ozbiljnije bolesti.

Te nalaze potvrdilo je i troje holandskih specijalista - gastroenterolog, internista i kardiolog - koji su Šešelja pregledali 24, 28 i 29. aprila.

Dijagnoza koju su specijalisti postavili glasi: "Preterana telesna težina uz masnu jetru i visok krvni pritisak...Što znači da je visok krvni pritisak u kombinaciji za znatno povećanom težinom u ovom trenutku bolest koju valja lečiti".

Precizirajući da je Šešeljeva telesna težina porasla sa 93 kilograma u novembru prošle godine na sadašnjih 133 kilograma, holandski lekari su kao terapiju preporučili "promenu životnog stila, uz primenu dijete i fizičke aktivnosti".

U izveštaju se navodi i da je kardiolog sproveo sve potrebne provere i testove rada srca, uključujući i ultrazvuk, te da nije pronađen nikakv simptom oboljenja.

Šešeljeva odbrana je na nalaze holandskih lekara uzvratila mišljenjem više specijalista iz Srbije, na čelu s nekadašnjim ministrom zdravstva Milovanom Bojićem, da se "ovakvim površnim i nedovoljnim dijagnostičkim postupkom ozbiljno ugrožava i onako već narušenog zdravlja Vojislava Šešelja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: