SAD neće prekinuti vazdušne napade

Bela kuća je saopštila da neće biti prekinuti vazdušni napadi u Avganistanu, iako je avganistanski predsednik Hamid Karzai to zatražio tokom posete Vašingtonu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.05.2009.

01:19

Default images

"Mi ćemo razmotriti pokušaj da ispravimo te greške koje možemo i svakako da učvrstimo našu komandnu odgovornost, ali da kažemo da nećemo sprovoditi vazdušne udare bilo bi nerazumno", izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejms Džons za američku televiziju.

On je istakao da će SAD "udvostručiti svoje napore kako bi obezbedili da nedužni avganistanski civili ne budu ubijeni".

Karzai je prošle nedelje, tokom posete Vašingtonu, zatražio da se prekinu vazdušni udari američkih snage u Avganistanu zbog brojnih civilnih žrtava u tim napadima.

Avganistanski predsednik je za televiziju CNN rekao da su vazdušni napadi neprihvatljivi, ističući da su stradanja civila sigurno bila posledica američkih vazdušnih napada, a ne napada talibanskih ekstremista, kako tvrde pojedini američki zvaničnici.

Nekoliko stotina studenata protestovalo je juče u Kabulu zbog američkih vazdušnih napada u kojima su ubijeni civili u Avganistanu.

Studenti su osudili napade američkih snaga, tvrdeći da je reč o pravom masakru i uzvikujući "Smrt Americi".

Američka vojska potvrdila je u subotu da su u nedavnim vazdušnim napadima u avganistanskoj zapadnoj provinciji Farah poginuli civili.

Lokalno stanovništvo predalo je zvaničnicima Faraha listu sa imenima 147 osoba, među kojima su i imena žena i dece, za koje tvrde da su poginuli tokom američkih vazdušnih napada početkom nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: