Na Kosovu danas mirno

U selima kod Kosovskoj Kamenici, posle sinoćnjih sukoba Srba i policije, danas je mirno, a petoro Srba privedenih sinoć zadržano je u pritvoru 48 sati.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2009.

00:57

Default images

U selima Korminjane, Ranilug i Ropotovo je mirno. Srbi u Korminjanu ističu da su nameravali mirno da iskažu protest zbog isključenja struje, ali da je policija reagovala bez povoda. Oni su se juče okupili zbog iznenadnog isključenja struje. Svoje nezadovoljstvo su hteli da demonstriraju obustavom saobraćaja na putu Gnjilane – Bujanovac.

Policija je, prema rečima Srba u Korminjanu, reagovala na samo njihovo okupljanje. U selima Korminjane, Ropotovo i Ranilug sinoć je teže ili lakše povređeno više od 20 osoba. Teže su povređeni Milan Jovanović u Ranilugu i Stojan Stanković u Korminjanu.

Saobraćajnica od Gnjilana za Bujanovac je prohodna, a situacija je, posle sinoćnjeg sukoba, mirna, rečeno je u Kosovskoj policiji i Kancelariji Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskom Pomoravlju.

Portparol kosovske policije Ismet Hašani rekao je da je u sinoćnjim nemirima jedan policajac teže povređen, a njih 19 lakše.

Tokom popodneva zbog isključenja struje okupili su se i Srbi u selu Pasjane kod Gnjilana. Blokirali su saobraćaj na lokalnom putu. Policija je u blizini blokade, ali ne reaguje.

U Kosovskom pomoravlju je bez struje više od 15 sela sa srpskom većinom, a do juče pojedina sela nemaju ni vodu.

Srbi iz 14 sela Kosovskog Pomoravlja su bez struje skoro mesec dana. Oni odbijaju da plaćaju struju, očekujući da Beograd reši ovaj problem, što bi podrazumevalo da u ovom kraju distribuciju i naplatu računa za struju obavlja Elektroprivreda Srbije, a ne Kosovska elektroenergetska korporacija.

Predsednici četiri opštine u Kosovskom Pomoravlju su prošle nedelje uputili pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću sa molbom da primi predstavnike Srba, kako bi ga obavestili o poblemima sa strujom.

Apel Rade Trajković

Predsednica Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković je u izjavi FoNetu pozvala na smirivanje situacije u kosovskom Pomoravlju, posle nereda, koji su izbili u nedelju uveče.

"Apelujem na Kosovsku policijsku službu i međunarodne snage da se uzdrže od upotrebe sile nad nenaoružanim narodom i u znak dobre volje oslobode uhapšene Srbe", rekla je ona.

Trajković je ocenila da "Srbi na prostoru Kosova i Metohije žive u izuzetno konfuznoj situaciji,izloženi strahovitim manipulacijama od različitih političkih partija koji sa sobom nose poruke pune raznih dezinformnacija."

"Sve ovo što se dešava u Pomoravlju više je odraz te konfuzije, straha i neinformisanosti ljudi nego bežanje Srba od izvršavanja obaveza, koje podrazumevaju i plaćanje električne energije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: