Tadić: Poljoprivreda je potencijal

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu da Srbija ima ogroman potencijal u toj oblasti privrede.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2009.

10:54

Default images

Tadić je novinarima nakon obilaska Novosadskog sajma rekao da su selo i poljoprivrednici u velikoj meri nosili pritisak zaostajanja u razvoju devedesetih godina i da bi sada bilo veoma važno da im se pomogne kako bi unapredili proizvodnju i podigli velike sisteme.

"Danas je u Srbiji itekako potrebna i nauka koja bi trebalo da nove tehnologije i nova znanja plasira među ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, među seljake, među paore", dodao je Tadić.

On je ocenio da Ministarstvo poljoprivrede Srbije veoma vodi računa da u kriznim okolnostima, kada nema dovoljno sretstava za sve ono što je obećano, bude i ispunjeno prema našim građanima koji proizvode hranu za one koji žive u gradovima. "Govorim o subvencijama. To je veoma težak, delikatan i odgovoran posao, ali dobijam uveravanja da će sve što je obećano biti i ispunjeno. Što znači da imamo alternativni plan, uprkos tome što novca nema", rekao je Tadić.

Dodao je da je u vremenima svetske krize veoma bitno da se razvojni sistemi, kao što je poljoprivreda, održe u dobroj kondiciji kako bi u godinama koje dolaze Srbija bila konkurentna na različitim tržištima.

"Mi hoćemo da urbanizujmo sela i dovedemo infrastrukturu. Zato i gradimo koridore, Koridor 10 iznad svega, koji je kičma Srbije. Planiramo i projektujemo već i put prema Čačku i centralnoj Srbiji i dalje prema Crnoj Gori", rekao je predsednik Srbije.

Prema Tadićevim rečima, to znači da država nijedan deo Srbije ne želi da ostavi bez infrastrukture, ali da istovremeno hoće i da osnaži ljude novim znanjima, posebno u poljoprivredi jer dobar deo stanovništva može da se zaposli u toj privrednoj grani.

Problemi sa prodajom sjeničkog sira

Najveći problem manjih poljoprivrednika je što gube pristup tržištima, a prvi među njima su stočari iz Sjenice koji nemaju kome da prodaju dobro poznati sir.

Stočari iz Sjenice su prešli više stotina kilometara da bi izložila rasna grla ovaca na Novosadskom sajmu. Međutim kada se vrate kod kuće čekaju ih ogromne zalihe sira sa kojima ne znaju šta da rade.

Ramiz Suljamin priča da samo u jednom selu postoji 60 tona sira sa kojim poljoprivrednici ne znaju šta da rade i ako ga ne prodaju za 15 dana moraće da ga bace.

Najveći problem za stočare sa Peštera su zatvorene granice Bosne, Crne Gore, Makedonije i to što se na Kosovu prodaje manje sjeničkog sira.

Zbog toga što su kanali prelaska našeg sira naglo ugašeni, sjenički stočari ne mogu da se dovoljno brzo okrenu tržištu Srbije koje je i samo opterećeno viškom sira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: