Počeli radovi na Koridoru 10

U prisustvu kompletnog državnog vrha, danas je počela izgradnja leve trake autoputa Horgoš – Novi Sad, koji je deo Koridora 10.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 10.05.2009.

10:42

Default images

Umesto koncesionara "Alpina Por“, koji je u Parizu pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv Vlade Srbije, tu deonicu, u dužini od 20 kilometara, gradiće dve domaće firme. Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da je izgradnja drumske i železničke infrastrukture Koridora 10 ključni privredni zadatak za Srbiju i da očekuje da radovi budu završeni za vreme mandata ove vlade.

Vrućina i gotovo ceo državni vrh obeležili su početak radova na dve deonice na kojima će domaća preduzeća graditi po 10 kilometara auto puta severnog kraka Koridora 10.

Vrednost radova je 1,53 milijarde dinara, a ove deonice trebalo bi da budu da budu završene za šest meseci. Radove izvode domaća preduzeća za puteve "Beograd" i "Užice", koja su pobedila na tenderu.

Za završetak ukupne putne infrastrukture na Koridoru 10 potrebno je oko 1,6 milijardi evra, a ti radovi zaposliće više od 200 hiljada ljudi. I predsednik i premijer ističu da izgradnja koridora ima vliki značaj za dalji razvoj Srbije.

“Time ne samo da Srbija podiže kapacitete za investicije i zapošljavnaje svojih građana, već i izvršava neku vrstu evropske obaveze – povezuje Evropsku uniju koja se nalazi na jugu Srbije i Evropsku uniju koja se nalazi na severu Srbije”, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.

“Na taj način i Srbija podiže svoje potencijale da postane članica EU jer bez naše zemlje u EU nema ni celovite EU”, smatra on.
Mirko Cvetkoviæ i Boris Tadiæ obilaze poèetak radova (FoNet)
“Kroz izgradnju Koridora, mi obezbeđujemo povećanje atraktivnosti privrednoga ambijenta, stvaramo mogućnost za veću konkurenciju i privlačenje domaćih i stranih investitora, što je originalno bila naša osnovna namena”, kazao je predsednik Vlade Srbije, Mirko Cvetković.

“Sada vidimo da u trenucima krize imamo i drugu namenu, a to je da pozitivno utičemo na naš bruto domaći proizvod”, naveo je on.

U delegaciji Vlade Srbije su i potpredsednici vlade Ivica Dačić i Jovan Krkobabić, ministri za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, za ekonomiju Mlađan Dinkić, za NIP Verica Kalanović, za obrazovanje Žarko Obradović, za zaštitu životne sredine Oliver Dulić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i dirketor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavljuje da će u junu biti raspisan tender za izgradnju deonice autoputa oko Dimitrovgrada i da će Bord direktora Svetske banke odobriti kredit od oko 388 miliona dolara za izgradnju panevropskog koridora.
Predsednik Tadiæ i ministar Milutin Mrkonjiæ na gradilištu (FoNet)
Državni vrh obišao je i radove na mostu Beška koji bi trebalo da bude završen do kraja godine.

Kao i uvek u ovakvim situacijama veliki broj visokih državnih funkcionera na jednom mestu na kratko je zaustavio saobraćaj na auto putu.

“Žao mi je samo što smo zaustavili saobraćaj na mostu Beška , žao mi je što ima previše službenih automobila. Sledeći put ćemo svi dolaziti autobusima. Oni koji ne mogu, dolaziće samo službenim vozilima, a u tim službenim vozilima biće po više ministara”, rekao je predsednik Tadić.

“Neće se svako voziti u po jednom crnom automobilu, jer je to ružna slika koju građani Srbije ne žele da vide i ne žele da vide da je zaustavljen saobraćaj. Mi želimo da pokrenemo Srbiju, ne da je zaustavljamo, makar ni privremeno”, poručio je on.

Izvođač radova na mostu kod Beške je austrijska firma "Alpina" sa domaćim kooperantima.

Kada bude završen, do kraja godine, kako se planira, most će biti dugačak oko 2.200 metara, a njegova predračunska vrednost je 3 milijarde dinara.

Novi most će biti paralelno izgrađen, pored postojećeg, kod Beške, a biće izgrađen od prenapregnutog betona i imaće dve kolovozne trake ukupne širine 11 metara.

Tadić je najavo da će u naredne tri godine u znatnoj meri biti unapređen i saobraćaj na železničkom Koridoru 10, tako što će na najtežim deonicama biti omogućena maksimalna brzina od 110, a na ostalim od 160 kilometara na sat.

On je naveo da će Vlada Srbije nastojati da obezbedi i sredstva za izgradnju autoputa od Beograda prema Čačku.

Kovačević: Veliki prihodi od Koridora 10

Ekonomista Miladin Kovačević ocenio je, gostujući na televiziji B92, da bi konkretni prihodi od Koridora 10, od Horgoša do Bugarske granice mogli biti bili prilično veliki.

“Nije sasvim lako to preračunati. Na osnovu onoga što možemo znati o prihodima na ovom parčetu između Beograd i Novog Sada, onda bi u sadašnjim cenama ja recimo bio u prilici da procenim da bi godišnji prihod se kretao na nivou od recimo 200 miliona evra”, kaže Kovačević.

“To je ono što su direktini prihod celog Koridora, ali to je možda manje značajna stvar koliko su značajni zapravo indirektni pozitivni efekti samog Koridora, a oni bi bili pre svega u tome da Koridor bitno povećava atraktivnost da kažemo celoga područja, pa i regiona, u pogledu direktnih investicija”, ocenjuje on.

Kovačević dodaje da se sa izgradnjom Koridora 10 kasni i da je sada dosta teže doći do sredstava za njegovu gradnju.

Celo gostovnaje Miladina Kovačevića u Vestima TV B92 možete pogledati na našem Blip kanalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: