Iranski sud danas o žalbi novinarke

U iranskom sudu je počelo ročište, na kome će biti razmotrena žalba na presudu američke novinarke Roksane Saberi, koja je osuđena na osam godina zatvora.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2009.

12:15

Default images

Advokat Saberijeve, Abdolsamad Koramšahi izjavio je da očekuje da kazna bude značajno umanjena i da bi kasnije u toku dana sud mogao da donese odluku.

"Postoji mogućnost da presuda po žalbi bude danas doneta. Pretpostavljam da će sud značajno umanjiti kaznu", rekao je Koramšahi novinarima.

On nije isključio mogućnost da novinarka bude oslobođena krivice za optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Saberi, koja je 18. aprila osuđena zbog navodne špijunaže za SAD, pojavila se u sudu u pratnji dvojice stražara.

Američka novinarka, koja je radila za Bi-Bi-Si i Američki nacionalni radio, delovala je mršavo i iscrpljeno što je posledica dvonedeljnog štrajka glađu u teheranskom zatvoru Evinu.

Svetske agencije prenose da je tridesetdvogodišnja novinarka delovala nesigurno u pogledu toga šta će se dešavati danas na sudu pošto su je okupljeni novinari čuli kako je upitala: "Da li je to danas?", misleći na zasedanje suda povodom njene žalbe.

Njenom ocu Rezi nije dozvoljeno da prisustvuje današnjem ročištu.

Saberijeva je uhapšena krajem januara jer je nastavila da radi u Iranu, iako joj je istekla novinarska akreditacija. Kasnije je optužena za špijunažu.

SAD su istakle da su neosnovane optužbe protiv Saberijeve i zatražile njeno momentalno puštanje na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: