Policija: Branimir Glavaš u BiH

Hrvatska policija saopštila je da se Branimir Glavaš nalazi se na teritoriju Federacije BiH, ali da nema prave osnove da ga liši slobode.

Izvor: Beta

Nedelja, 10.05.2009.

10:49

Default images

U saopštenju izdatom u subotu veče, policija podseća da nije imala pravnih osnova da Glavašu ograniči kretanje, zbog imuniteta saborskog poslanika.

Pošto mu, kako se navodi, imunitet još nije zvanično ukinut, policija ne može preduzimati nikave mere ni povodom njegovog bega u drugu državu.

Glavaš, prvooptuženi u dva paralelna sudska procesa za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. godini u petak je u Zagrebu osuđen na deset godina zatvora.

Posle presude, on je s nepoznate adrese poručio da neće dozvoliti da "po treći put bude uhapšen".

Policija je navela da je pisanje medija, koji su ranije preneli da je osuđeni Glavaš pobegao u Hercegovinu, čime je, kako se tvrdi, izigrao policiju i druge institucije države - "neistinito prikazivanje činjenica, čime se u javnosti stvara dojam o neprofesionalnom i nezakonitom radu policije, te narušava njen ugled".

U saopštenju se navodi da su pripadnici policije u saradnji sa tužilaštvom u slučaju Glavaš, sprovodili istragu krivičnih dela na području Policijske uprave osječko-baranjske, od 2005. do 2007, "bez obzira na pritiske i medijski linč, koji su nad policajcima sprovodili pojedinci i interesne grupe".

Policija je podsetila da je Glavašu tokom suđenja ukinut pritvor i vraćen status saborskog poslanika, zbog čega nije bilo pravnog osnova da mu se ograniči kretanje.

Šef Kancelarije glavnog zapovednika policije Krunoslav Borovec u saopštenju je potvrdio da je u službenoj komunikaciji s policijom Federacije BiH potvrđeno da se Glavaš nalazi na teritoriju Federacije, kao i da hrvatska policija ne može ništa preduzimati jer mu poslanički imunitet još nije oduzet.

Mandatno-imunitetna komisija Sabora je potvrdila da će se sastati u ponedeljak kako bi odlučila o sudskom zahtevu za skidanje poslaničkog imuniteta Branimiru Glavašu.

Glavašu odobren zahtev za ličnu kartu BiH

Branimir Glavaš, podneo je 8. maja zahtev da mu se izda lična karta u opštini Ljubuški u Hercegovini.

Policija Zapadnohercegovačkog kantona saopštila je da je Glavaš priložio svu potrebnu dokumentaciju - izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, overenu kopiju lične karte Hrvatske, izjavu da ne poseduje nijedan dokument BiH i uplatnice.

Glavaš je u oktobru prošle godine preko ovlašćenog opunomoćenika podneo zahtev za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih, kao i da mu je urađen nacrt rešenja prema kompletnoj dokumentaciji potrebnoj za upis na osnovu porekla, navela je policija.

U saopštenju se dodaje da je MUP Zapadnohercegovačkog kantona kopiju kompletne dokumentacije s nacrtom rešenja dostavio Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je 20. novembra prosle godine dalo saglasnost na rešenje.

MUP je saopštio je Glavaš ispunio sve zakonom propisane uslove za izdavanje državljanstva. Dodaje se da za Glavašem ne postoji poternica i da se može nesmetano kretati na teritoriji cele BiH.

Glavaš je rođen u Osijeku u Hrvatskoj, a njegovi roditelji u selu Drinovac, kod Gruda, u Hercegovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: