Stranke različito o izmeni Ustava

Stranke na vlasti u Vojvodini različito komentarišu najave predsednika Srbije Borisa Tadića o izmenama Ustava Srbije.

Izvor: B92

Subota, 09.05.2009.

10:34

Default images

Tadić je nedavno inicirao raspravu o izmenama delova Ustava, među kojima je i pitanje regionalizacije Srbije. Iz Demokratske stranke se može čuti da ova inicijativa ne bi trebalo da odloži usvajanje zakona o prenosu nadležnosti pokrajini.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor strahuje da bi ova inicijativa mogla dovesti do toga da pitanje usvajanja Statuta pokrajine i Zakona o prenosu nadležnosti pokrajini ponovo bude odloženo.

U Ligi socijaldemokrata kažu da je teško komentarisati izjave čija pozadina nije poznata. Lider te stranke Nenad Čanak kaže da načelno nema ništa protiv izmene Ustava. On dodaje i da ako inicijativa za promenu ustava i dovede do odlaganja usvajanja Statuta ili do toga da statut ne bude usvojen, Liga za tim statutom neće plakati.

Potpredsednik Demokratske stranke i prvi čovek vojvođanske vlade Bojan Pajtić, međutim, kaže da po njegovim saznanjima zakon o prenosu nadležnosti uskoro treba da se nađe pred republičkim poslanicima.

Statut Vojvodine usvojen je u pokrajinskoj Skupštini još u oktobru prošle godine. Od tada je na čekanju u parlamentu Srbije, a njegovo odlaganje se stalno odlaže.

Statut se ne može primenjivati dok ga, zajedno sa zakonom o prenosu nadležnosti pokrajini, ne potvrdi Skupština Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: