Veće akcize na gorivo

Akcize na motorne benzine u Srbiji danas su povećane za dva dinara po litru, a na dizel goriva za četiri dinara po litru.

Izvor: Beta

Petak, 08.05.2009.

09:47

Default images

Izmenama Zakona o akcizama, koje se primenjuju od danas, povećana je i cena tečnog naftnog gasa za dva dinara po litru.

Novi iznosi akciza na gorivo uvedeni su u okviru izmena poreskih zakona uz rebalans budžeta Srbije za 2009. godinu.

Prema podacima sa sajta Naftne industrije Srbije, litar motornog benzina i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana poskupeo je na 93,8 dinara, a dizel gorivo D2 na 80,8 dinara.

Eko 50 dizel poskupeo je na 86,20 dinara, a cena evro dizela je povećana na 88,00 dinara po litru. Tečni naftni gas poskupeo je na 40,9 dinara po litru.

Cene goriva u Srbiji prethodni put su promenjena u sredu, 6. maja, kada su motorni benzini poskupeli za 55 para po litru, tj. za 0,6 odsto, a dizel goriva poskupela za 65 para po litru, tj. za 0,82 odsto.

To poskupljenje bilo je prema Uredbi o formiranju cena naftnih derivata, kojom se cene goriva usklađuju svakih 15 dana sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.

Na osnovu usvojenog rebalansa budžeta Srbije za ovu godinu i paketa od šest pratećih zakona usvojenih 30. aprila, koji danas stupaju na snagu, registracija vozila isnage veće od dve hiljade kubika poskupeće dva do tri puta, a za oko pedeset odsto poskupeće i sudske takse.

U maju će poskupeti i cigarete, za oko 20 odsto, a od 1. juna poskupeće impulsi u mobilnoj telefoniji za 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: