Stranke različito o promeni ustava

DSS i SNS se protive promenama Ustava Srbije koje bi podrazumevale regionalizaciju, dok u Ligi socijaldemokrata Vojvodine smatraju da je to dobra ideja.

Izvor: B92

Petak, 08.05.2009.

08:21

Default images

Pitanje izmene Ustava Srbije, koje je nedavno kao mogućnost najavio predsednik Srbije Boris Tadić, i dalje izaziva oprečne stavove srpskih političara.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić i zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ocenili su gostujući u emisiji “Replika” B92 da bi promena Ustava Srbije koja bi omogućila regionalizaciju dovela do problema i da predstavlja skretanje sa pravih tema.

“Sada se time baviti i na nivou debate, to je trošenje vremena. Znate , ako postoji u ovoj državi pop koji je dokon da i jariće krsti, ne moramo i mi biti toliko dokoni“, smatra Samardžić.

“Mi kao da smo svi potpuno poludeli! Imamo milion problema – ljudi su gladni, jedva krpe kraj sa krajem, penzioneri nemaju od čega da žive, ne mogu unucima čokolade da kupe. Setio se ’e, aj’ da menjamo Ustav’, zato što su čuli negde u Brusu, ili u Trgovištu, ili u Knjaževcu ’mi hoćemo naše pare’, a ljudima treba da damo više para odavde iz Beograda, a ne da rušimo državu, ne da razaramo državu, da bi neko povratio svoj politički rejting“, ocenio je Vučić.

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš smatra da bi Srbija trebalo da se regionalizuje.

“Ne može i ne treba Vojvodina sada da se izvinjava ostalim regionima zato što oni ne postoje, nego da im pomognemo da se oni formiraju”, naveo je on.

“Ja ću dati samo jedan primer – kada je o Zakonu o privatizaciji bilo koje preduzeće, znači pravni subjekt privatizovan na teritoriji AP Vojvodine, na teritoriji Vojvodine ostajalo je 55 odsto novca od ukupnog iznosa privatizovanih sredstava. Recimo privatizacijom Duvanske industrije Niš, u Nišu je ostalo samo pet posto novca”, naveo je Kostreš.

“Zašto bi Vojvođanima ostajalo 55 odsto, a Nišlijama ili tom Moravskom regionu samo pet? To je pitanje o kojem mi treba da razgovaramo”, smatra on.

Podsetimo, predsednik Srbije Boris Tadić u jednom intervjuu nedavno je izjavio da je Srbiji potrebna promena Ustava, koja bi omogućila decentralizaciju, ali i smanjenje broja poslanika u Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: