Tirk: Nema mesta za pesimizam

Slovenački predsednik Danilo Tirk smatra da u Ljubljani, kada je reč o rešavanju graničnog spora sa Hrvatskom, nema mesta pesimizmu.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

20:25

Default images

"Ta tematika je danas predmet živog interesovanja javnosti i u tom smislu je danas vredno naglasiti da je u redu da o tome u javnosti razgovaramo....", rekao je Tirk na konferenciji za novinare posvećenoj tom pitanju i dodao da nema mesta "pesimizmu, svađi ili nečemu sličnom".

"Vreme je za samosvest, promišljeno delovanje i promišljeno odlučivanje", rekao je Tirk i dodao da se Slovenija "već dugo i iskreno zalaže za pravdeno rešenje graničnog spora sa Hrvatskom na kopnu i na moru".

Prema njegovim rečima, krajem aprila Evropska komisija je predložila "konkretno formulisan arbitražni sporazum, koji je sada predmet proučavanja, razmišljanja i odlučivanja", jer Slovenija smatra da je to "ozbiljan dokument, koji zahteva ozbiljno i razborito promišljanje i odlučivanje".

Tirk je označio pravce u kojima ide slovenačko razmišljanje kada je reč o dopunama Renovog predloga, i na prvo mestu naglasio potrebu da se "detaljno vidi kako je u arbitražnom sporazumu definisan kontakt (Slovenije) sa otvorenim morem i na koji je način ta tema uključena u sporazum".

Kao drugo, slovenački predsednik je naveo potrebu da se detaljno vidi "da li je sve odgovarajuće formulisano u pogledu prava koje će biti korišteno" u postupku, kao i u pogledu sastava i efekta arbitraže kada ona počne važiti.

"S početkom primene sporazuma bi bila završena i blokada, koja trenutno zaustavlja pregovore Hrvatske za ulazak u Evrosku uniju", rekao je Tirk i dodao da konačna dopuna, odnosno amandman, još nije završen, jer je za to potrebno još konsultacija, koja su u toku".

Slovenački predsednik je rekao da do sada nije direktno učestvovao u razgovorima, koji su u toku, ali je u stalnom kontaktu sa predsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova, a verovatno će učestvovati na narednom sastanku sa predsednicima parlamentarnih stranaka, koji će biti držan u utorak.

SNS predlaže konferenciju o bivšoj Jugoslaviji

Predsednik Slovenačke nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič uputio je danas pismo predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Luisu Mariju de Puigiju u kojem predlaže pripremu mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji.

Konferencija bi trebalo da razmatra granična pitanja unutar bivše Jugoslavije i pitanje nasledstva Jadranskog mora, saopštila je SNS.

Prema Jelinčiču, mirovna konferencija "s obzirom na specifičnost prostora, najverovatnije je jedina mogućnost da na tom području zavlada mir", a ticala bi se Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Konferencija se ne bi ticala Makedonije, koja nije učestvovala u proteklim ratnim sukobima, kao ni Kosova, koje, kako kaže predsednik slovenačke partije, "treba računati kao unutrašnji problem Srbije".

Jelinčič je istakao da pitanje međudržavnog razgraničenja nije samo pitanje granice između Slovenije i Hrvatske, već i pitanje granice između Hrvatske i Srbije, Hrvatske i BiH, kao i Hrvatske i Crne Gore.

Prema predlogu Jelinčiča, konferenciju bi trebalo da organizuju organi Saveta Evrope, a mogle bi učestvovati i UN i velike sile kao što su SAD, Rusija i Kina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: