NATO: Stanje na Kosovu stabilno

Sveukupna situacija na Kosovu je stabilna, mada ima područja koja su više krhka od drugih kao što je sever Kosova, ocenjuju u NATO-u.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

20:18

Default images

Sažimajući zaključke zasedanja načelnika generalštabova oružanih snaga članica Atlantskog saveza i nekih partnerskih zemalja, predsednik Vojnog komiteta NATO-a, admiral Đampaolo Di Paola je podvukao uverenje da su Kfor i Euleks "sposobni i da održavaju dovoljno bezbedne prilike bez obzira na neka rovita područja".

Admiral Di Paola je takođe preneo da "informacije koje stižu s Kosova" kazuju da se dobro odvija proces formiranja Bezbednosnih snaga Kosova,u "čemu pomaže NATO".

Sada se, po njegovim rečima, "formira prvi ešalon Bezbednosnih snaga Kosova". "Time smo zadovoljni i nadamo se da će te snage biti element stabilnosti", rekao je Di Paola.

Predsednik Vojnog komiteta Atlantskog saveza je ocenio i da "Euleks sve više stiče sposobnost da ostvaruje svoj zadatak podrške kosovskoj policiji i, što je suštinsko, izgradnji ustanova vladavine zakona u toj zemlji".

Admiral Di Paola je dodao da je čelnik Euleksa Iv de Kermabon danas u Briselu načelnicima generalštabova NATO-a i partnerskih zemalja "izrazio nadu da će se situacija povoljno razvijati".

Na pitanje da li celovitoj odluci o daljim zadacima Kfora vode saopštenja pojedinih članica NATO da bi njihove trupe na Kosovu mogle biti smanjene ili sasvim povučene, čelnik Vojnog komiteta NATO je uzvratio da se politička procena u ravni ministara može očekivati tek u junu.

Svaka članica Atlantskog saveza je, istakao je on, suverena da donese sopstvenu odluku o učešću svojih trupa u Kforu. Ali, zasad nema političke odluke mada je vrhovni zapovednik vojnih snaga NATO izneo pod kojim bi okolnostima moglo doći do izmena u sadašnjoj misija Kfora i o tome se s vojnog stanovišta raspravlja u vojnim krugovima Atlantskog saveza, objasnio je admiral Di Paola.

U junu će ministri NATO-a razgovarati o tome kakav je razvog zbivanja i kakvi su uslovi nastali, i tad će se znati kakve su političke odluke.

Zamoljen da se osvrne na izjavu ruske Dume da su, posle proterivanja diplomata na obe strane, veze Rusije i NATO-a zapale u "stanje pred hladni rat", predsednik Vojnog komiteta je uzvratio da je "ubeđen u ono što je izjavio generalni sekretar NATO".

"A to je da atlantski saveznici žale zbog toga što se odnosi s Rusijom, usled onoga što se dešava oko Gruzije, ne razvijaju onako kako bismo mi želeli".

NATO, po rečima Di Paole, želi i "instinski nastoji da razvija odnose s Rusijom i nadamo se da će to biti slučaj".

"NATO svakako želi obnovu veza i bez sumnje ne stremi kako hladnom ratu tako ni stanju pred hladni rat". Ali, atlantski saveznici se nadaju da će i ruska strana biti tog mišljenja, zaključio je admiral Di Paola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: